Por-Pac i Skara tillverkar produkter i expanderbar polystyren och expanderbar polypropen och använde tidigare omkring 1 000 m3 eldningsolja per år för att producera ånga till processen. Under sommaren 2014 bytte Por-Pac till förnybar bioolja istället för fossil olja. Återbetalningstiden beräknas bli kortare än ett år.
– Vi startade diskussionen om möjligheten att byta bränsle i början av 2014, berättar Robert Johansson, produktionsledare på Por-Pac. Vi funderade på flera olika sorters energislag till exempel pellets och bioolja. Ungefär vid denna tid ringde Mikael Andrae från Westenergy som är en leverantör av bioolja. Han hade kört förbi fabriken och såg röken ur skorstenen och undrade om han fick komma och presentera sitt företag. Vi sågs och han beskrev en lösning med bioolja.
Valde mellan pellets och bioolja
Por-Pac har två ångpannor på vardera 3,2 MW från Veå. Ångpannorna ville de gärna behålla och tog kontakt med Veå för att få ett förslag på lösning.
– Vi fick en offert på en pelletslösning från Veå, men vi såg att investeringen i pelletslösningen skulle bli mer kostsam. Av Mikael Andrae fick vi tips om att det skulle gå att byta vissa delar våra befintliga oljebrännare från Turboflame och sedan använda bioolja. Vi genomförde konverteringen av den första pannan under sommaren. Den andra pannan konverterade vi i december 2014. Då installerade vi också ångsotning i båda pannorna, berättar Robert Johansson.
Bra affär
– Investeringen för att konvertera båda pannorna blev cirka 800 000 kronor och vi beräknar att återbetalningstiden är kortare än ett år, räknat med de oljepriser och den skatt som gällde under 2014. Under början av 2015 är priset för fossil olja lägre än 2014, men samtidigt har en del av skattesubventionen tagits bort vilket gör att pris skillnaden mellan bioolja och fossil olja är i stort sett densamma som 2014.
Obetydligt merarbete
Por-Pac använde 1 000 kubikmeter olja av en kvalitet som kallas WRD. För att ersätta denna mängd behövs ungefär 1 000 ton bioolja.
– Vi har fått mer att göra och har därför ökat drifttiderna, vi kör nu anläggningen 17 timmar per dygn, måndag till fredag. Det har fungerat väldigt bra med bioolja och vi är nöjda, säger Robert Johansson. Det var lite mer arbete i början med att rensa filter. Men nu har det minskat till omkring en timme per vecka.
Denna text publicerades först i Industriguiden 2015
Fakta
Om Por-Pac och bioolja
Omsättning 2013: 131 miljoner kronor
Resultat 2013: 34 000 kronor
Antal anställda 2013: 65 personer
Bioolja (typiska data):
Energiinnehåll: 10,0–10,5 MWh/ton
Askhalt: 0,07–0,11 %
Vattenhalt: 0,5–1,2 %
Smältpunkt: 25–35 grader Celsius
Densitet: 900 kg/m3