Alla ämnen
Krönika

Krönika: Köp inte mer pellets än du behöver

Krönika: Köp inte mer pellets än du behöver
På bilden: Anders Haaker

Just nu är det svårt att veta vart utvecklingen på energimarknaden är på väg, vilket skapar oro. Efterfrågan på pellets har ökat kraftigt den senaste tiden och leverantörerna har svårt att möta den snabba ökningen, skriver Anders Haaker.

Spotpriset på pellets i Sverige har stigit och börjar närma sig priset i våra grannländer.

Förhoppningsvis kommer situationen med bunkring, spekulation och utflöde av pellets till andra länder att avta när pelletspriset stabiliseras.

Eget ansvar i bristtider

Ett råd till stora och små pelletsanvändare är att inte köpa mer pellets än man behöver, då tar man ansvar för situationen.

Pelletsproducenterna tillverkar så mycket pellets det går. Att som användare bygga upp extra stora lager av pellets för ökad beredskap och säkerhet är egentligen sunt, men när många gör det samtidigt skapar det en bristsituation på kort sikt, även om det finns pellets i Sverige sett över hela säsongen.

Många vill ha pellets

Den snabba ökningen av efterfrågan drivs också av att många vill byta från el och gas till fjärrvärme eller pellets för uppvärmning.

Det kan fortfarande vara klokt att byta till pellets, till exempel som komplement till ett annat värmningssystem. Större fastighetsägare och industrier som funderar på att byta till pellets bör kontakta pelletsproducenter i god tid, gärna ett år i förväg, för att försäkra sig om tillgång och pris på pellets.

El tre gånger dyrare än pellets i augusti

Pelletpriset vid köp av pellets i säckar staplade på pallar var i slutet av augusti cirka 6 000 kronor per ton inklusive moms och hemleverans, vilket motsvarar 1,25 kr per kWh.

Elpriset för konsumenter inklusive skatter och nätavgift i elområde 3 var cirka 3,50 kr per kWh i augusti. I elområde 4 var elpriset cirka 4,45 kr per kWh i snitt. Elpriset i augusti var alltså 2,8 till 3,5 gånger högre än pelletspriset i södra Sverige.

Temperaturen påverkar

Temperaturen har en stor påverkan på värmebehovet. En kall vinter ger ökat behov av pellets och situationen blir mer ansträngd med högre pris och längre leveranstider.

En normal vinter blir situationen mindre ansträngd. Om det blir en varmare vinter än normalt sjunker efterfrågan på pellets och framåt vårvintern kan en situation med överskott och sjunkande priser uppstå.

En tumregel är att en grads skillnad i temperatur kan öka eller minska värmebehovet med fem procent. Utetemperaturen kan vi inte påverka, men genom att sänka innetemperaturen en grad vi minska energibehovet ordentligt.

Läs mer om det ansträngda läget på pelletsmarknaden i Sverige här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy