Idén om energigallring föddes av en av grundarna, Bo Grankvist, som behövde en bra lösning för eftersatta röjningar. Det fanns ingen entreprenör som kunde ta ut sly och dåliga träd och lämna framtidsträd.
Kvarnmon Flis fokuserar alltså helt på energisortimenten. Det spelar ingen roll om det är sälg, björk eller gran som tas ut, allt tas ut för att flisas. Och genom inriktningen på megawattimmar snarare än kubikmeter blir den kvarlämnade skogen bättre.
Entreprenörerna behöver inte söka kubik för att få sin dag att gå ihop.
– En energigallring kostar i regel pengar, men det är bättre skog som står kvar, det blir mindre toppbrott, mindre vindfällen och skogen växer bra, säger Oskar Kallström.
Omsättningen har ökat
Det är framför allt trakterna norr om Östersund som är Kvarnmon Flis huvudområde. Bioenergi levereras i dag till Jämtkraft i Östersund, Jämtlandsvärme i Strömsunds och Solör Bioenergi i Dorotea.
Företaget säljer också kallad trädgårdsflis till parker och trädgårdar, små kvantiteter av hög kvalitet, som ett sätt att hålla i gång verksamheten under lågsäsong.
Kvarnmon Flis kör in 50 GWh till värmeverken, men totalt går det mellan 120 och 140 GWh genom huggen. Kvarnmon Flis gör också uppdrag åt andra skogsbolag och kunder som inte har någon egen huggningskapacitet. Omsättningen ligger i år på cirka 17 miljoner kronor, att jämföra med 14 miljoner kronor året innan.
– Priset ligger nu på mellan 250 och 350 kr/MWh. Fin stamvedsflis som är bra sållad, det kan du få väldigt bra betalt för.
Nya aktörer på marknaden
Prisökningarna på biobränsle har gjort att marknaden har förändrats i Jämtland. Kvarnmon Flis brukar kunna köpa högar med biobränsle, grot, träddelar och stamved, från entreprenörer och markägare i lugn och ro.
Nu säljs mindre poster direkt till värmeverken, och nya aktörer har dykt upp i marknaden.
– Här har kartan ritats om ganska rejält, i och med prisökningarna har det blivit rena Hawaii, säger Oskar Kallström.
Vill du läsa hela artikeln?
Just nu har vi 25 procent rabatt på helårsprenumerationer!