På landsbygdsministerns initiativ och inom ramen för nationella skogsprogrammet arrangeras tisdagen den 29 september ett kunskapsseminarium. Temat för seminariet är ”Hur kan ett aktivt hållbart skogsbruk bidra till en god och säkerställd tillgång av biomassa i framtidens bioekonomi”. Arrangemanget är det andra av skogsprogrammets fyra kunskapsseminarier under 2020 som arrangeras av Näringsdepartementet och Skogsstyrelsen.
– Jag är väldigt glad över att vi nu fortsätter skogsprogrammets dialogprocess med detta kunskapsseminarium med fokus på tillgången på biomassa från skogen. Jag har stora förhoppningar om att vi med kunskap och klokhet tillsammans ska hitta en hållbar väg framåt, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.
Skogen är lösningen på många av våra samhällsutmaningar. För att lyckas med övergången till ett fossilfritt samhälle, klimatanpassningen och ett aktivt hållbart brukande av våra skogar måste det nationella skogsprogrammet och skogspolitiken utvecklas. Med ett brett deltagande från skogens olika intressenter syftar skogsprogrammets kunskapsseminarier 2020 till att skapa en gemensam kunskapsbild genom fördjupning och goda exempel utifrån tematiska områden.
Särskilt fokus ska läggas på goda villkor för företagande i skogssektorn.
Att nationella skogsprogrammet ska utvecklas är en del av januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Liberalerna. I januariavtalet framgår att skogsprogrammet ska utvecklas för att ytterligare främja en växande skogsnäring och ett hållbart skogsbruk. Programmet ska bygga på skogsvårdslagens två mål om produktion och miljöhänsyn och särskilt fokus ska läggas på goda villkor för företagande i skogssektorn.
Efter seminariet åker landsbygdsministern vidare och träffar skogsägare i Knivsta samt företrädare för skogsägarföreningen Mellanskog. Statsrådet kommer där att lyssna in och föra samtal om granbarkborresituationen. Regeringen har i budgetpropositionen för 2021 föreslagit en permanent satsning på 60 miljoner kronor till SLU och Skogsstyrelsen i syfte att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador.