Fyra miljoner hushåll blev utan ström, många i flera dagar. Sju miljoner invånare, en fjärdedel av Texas befolkning, fick problem med vattenförsörjningen och uppmanades koka sitt vatten. Chefen för Texas motsvarighet till Svenska Kraftnät, ERCOT, berättade att man bara var minuter eller sekunder från ett totalt sammanbrott av elsystemet i USA:s näst största delstat, något som skulle ha kunnat ge skador som det skulle tagit veckor och månader att reparera.
Elpriset steg från 22 dollar/MWh till 9000 dollar/MWh inom några timmar, motsvarande 75 kr för en kilowattimme. ERCOT tvingades till rullande bortkoppling av hela områden i Texas för att rädda systemet. Folk frös i sina hem. Vattenledningar brast i hundratusentals hus.
- Vad kan man lära sig av sammanbrottet?
- Finns det några generella lärdomar som också vi i Sverige kan dra av det som hänt, förutom att stora system är sårbara?
En liknande omfattande systemkollaps inträffade i Kalifornien förra sommaren. Då handlade det inte om kyla utan om extrem värme som drev upp elförbrukningen för kylning och luftkonditionering.
I det extremt politiserade debattklimatet i USA har händelserna lett till ”blame game” både från höger och vänster. I somras kritiserade republikanerna den demokratiska ledningen i Kalifornien. Nu skyller demokraterna på den republikanske guvernören i Texas. Konservativa Fox News gick direkt ut och skyllde på de förnybara energikällorna. Man visade bilder på nedisade vindkraftverk (som visade sig vara fotade i Sverige) och varnade sina tittare för att detta skulle bli följden om demokraterna genomför sin gröna giv och ersätter pålitlig fossil energiproduktion med osäker vindkraft. Liberala TV-kanaler som CNN pekade på att de flesta kraftverk som lagt av i kölden var naturgaskraftverk.
Naturgasanläggningarna var inte byggda för kylan och en stor del av tillförseln av naturgas slutade också fungera när pumpar och annan utrustning frös. Men visst stod en del av vindkraften också still.
En mycket stor del av elproduktionen föll bort samtidigt som elförbrukningen snabbt ökade när folk försökte värma sig.
Kallvädret var extremt, med rekordlåga temperaturer och stora snömängder ända ner i södra Texas. Kan man förvänta sig att infrastrukturen ska klara så extrema förhållanden?
Ja, man måste ha den beredskapen. Oklahoma, delstaten norr om Texas, drabbades av samma oväder och kyla, men klarade påfrestningen bra. Detsamma gäller många andra delstater. Varför inte Texas?
Läs hela blogginlägget här.