Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Läs Bioenergi nr 1-2022 som e-tidning

Du som är prenumerant eller medlem i Svebio har nu möjlighet att läsa nya numret av Bioenergi som e-tidningen. Bioenergi nr 1-2022 har temat utrustningsleverantörer. Fokusområden är biovärme och kraftvärme samt rökgasrening. En helt ny version av biovärmekartan följer med som bilaga. Här följer några av de artiklar du kan läsa i nya numret.

Modifierad panna ger biokol

För att hitta ytterligare en affär har Bussme Energy modifierat styrsystemet till fastbränslepannan HVTS-G från Osby Parca för fuktiga bränslen. Bland annat stryps syretillförseln och därmed uppstår en pyrolysprocess, som gör det möjligt att tillverka biokol.

Martin Persson och Carna Walle båda projektledare på Bussme Energy samt Sven Persson, grundare av Bussme Energy. Foto: Rebecca Gustavsson
Martin Persson och Carna Walle båda projektledare på Bussme Energy samt Sven Persson, grundare av Bussme Energy. Foto: Rebecca Gustavsson Martin Persson och Carna Walle båda projektledare på Bussme Energy samt Sven Persson, grundare av Bussme Energy. Foto: Rebecca Gustavsson

Göteborg investerar

Göteborg Energi investerar inom värme- och elproduktion med bioenergi. En ny ångpannan ska användas för att generera mer el. Flera stora topplastpannor för pellets är på gång och tester med HVO100 som bränsle istället för naturgas i gasturbinerna i Ryaverket har varit framgångsrika.

Kapa effekttopparna

I lilla Sundborn med 1000 invånare utanför Falun finns ett nytt prisbelönt värmesystem som ger värme till stabil och konkurrenskraftig kostnad och har många mervärden. En värmecentral drivs med pellets tillverkad i Falun ersätter en gammal värmepump och frigör både elenergi och eleffekt som kan användas till bättre nytta.

Sinterfilter

I Järpen har Jämtkraft byggt en mindre värmecentral som är den första energianläggningen Skandinavien som är utrustad med ett sinterfilter för stoftrening av rökgaserna. Stoftreningen är extremt bra och utsläppen är mindre än 0,5 mg stoft per normalkubikmeter. Nu bygger Jämtkraft nästa anläggning i Duved.

Emma Wiesner

EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) som beskriver utmaningarna i hennes arbete med att få bort det fossila och försvara bioenergi, skogsbruk och det förnybara.

 

Läs dessa artiklar om mycket mer i nya numret av Bioenergi, nr 1-2022.

Länk till Bioenergi nr 1-2022 som e-tidning  (De första åtta sidorna går att läsa gratis. Hela tidningen kan läsas av betalande läsare och medlemmar i Svebio)

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy