Du som är prenumerant eller medlem i Svebio har nu möjlighet att läsa nya numret av Bioenergi som e-tidningen. Bioenergi nr 1-2022 har temat utrustningsleverantörer. Fokusområden är biovärme och kraftvärme samt rökgasrening. En helt ny version av biovärmekartan följer med som bilaga. Här följer några av de artiklar du kan läsa i nya numret.
Modifierad panna ger biokol
För att hitta ytterligare en affär har Bussme Energy modifierat styrsystemet till fastbränslepannan HVTS-G från Osby Parca för fuktiga bränslen. Bland annat stryps syretillförseln och därmed uppstår en pyrolysprocess, som gör det möjligt att tillverka biokol.
Göteborg investerar
Göteborg Energi investerar inom värme- och elproduktion med bioenergi. En ny ångpannan ska användas för att generera mer el. Flera stora topplastpannor för pellets är på gång och tester med HVO100 som bränsle istället för naturgas i gasturbinerna i Ryaverket har varit framgångsrika.
Kapa effekttopparna
I lilla Sundborn med 1000 invånare utanför Falun finns ett nytt prisbelönt värmesystem som ger värme till stabil och konkurrenskraftig kostnad och har många mervärden. En värmecentral drivs med pellets tillverkad i Falun ersätter en gammal värmepump och frigör både elenergi och eleffekt som kan användas till bättre nytta.
Sinterfilter
I Järpen har Jämtkraft byggt en mindre värmecentral som är den första energianläggningen Skandinavien som är utrustad med ett sinterfilter för stoftrening av rökgaserna. Stoftreningen är extremt bra och utsläppen är mindre än 0,5 mg stoft per normalkubikmeter. Nu bygger Jämtkraft nästa anläggning i Duved.
Emma Wiesner
EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) som beskriver utmaningarna i hennes arbete med att få bort det fossila och försvara bioenergi, skogsbruk och det förnybara.
Läs dessa artiklar om mycket mer i nya numret av Bioenergi, nr 1-2022.
Länk till Bioenergi nr 1-2022 som e-tidning (De första åtta sidorna går att läsa gratis. Hela tidningen kan läsas av betalande läsare och medlemmar i Svebio)