Bioenergi nr 2-2023 finns att läsa som e-tidning för prenumeranter och medlemmar i Svebio. Temat är biobränsleleverantörer. Vi skriver också på pelletsproduktion och användning av pellets samt om biogas. Läs här om några aktuella signaler på biobränslemarknaden.
Läs om rekordstor produktion av pellets under 2022 och 62 leverantörer av biobränslen i Sverige.
Tidningen bioenergis årliga enkätundersökning visar på flera intressant signaler. Vi har skickat ut vår årliga enkät till leverantörer av fasta biobränslen. Resultatet visar att omsättningen har ökat mer räknat i kronor än räknat i energiinnehåll. Omsättningen i kronor ökade med fem procent 2022 jämfört med 2021. Men omsättningen räknat i energi ökade med cirka 2,5 procent. Omsättningen räknat i kronor reflekterar ett snitt över året, där priserna som bekant var högre i slutet av året.
Nu kan grot komma tillbaka
Med högre energipriser har intresset för att använda grenar och toppar ökat. Flera aktörer som är intervjuade i detta nummer uttalar sig positivt till att producera och använda mer grot. Men många entreprenörer som tidigare jobbade med att producera grotbränsle har bytt arbetsuppgifter och det tar tid att bygga upp kapaciteten igen. Det kräver också framförhållning för att grotanpassa vid avverkningar och tid för materialet att torka.
Ett exempel på en aktör i norr som ökar användningen av grot är Stenvalls som kommer att producera pellets av biprodukter som tidigare använts som bränsle i egna pannor. Grot ska ersätta detta biobränsle. Det finns en potential att ta ut mer grot vid avverkningar, enligt flera studier. Läs mer om grotens återkomst i en lång artikel i detta nummer av Bioenergi.
Biprodukter på rätt plats
Under förra året har vi märkt signaler om export av sågverksbiprodukter från norra Sverige. Samtidigt har både pelletsproducenter och fjärr- och kraftvärmeverk i Sverige periodvis har haft svårt att få tag på råvara och biobränslen. I den turbulenta energimarknaden under 2022 har åtminstone ett kraftvärmeverk i norr importerat biobränsle.
Med bättre kommunikationsvägar mellan säljare och köpare av biobränsle borde dessa biobränslevolymer kunna byta ägare med kortare och effektivare transporter. Här finns uppbenbart en möjlighet att göra det enklare för köpare och säljare att hitta varandra på en handelsplats. Men det krävs något extra för att lyckas ändra på invanda arbetssätt.
Inget stopp för skogsbränsle
Vi nåddes i början på april av ett positivt besked om resultatet av trialogförhandlingarna i Bryssel. Det blir inget stopp för skogsbränsle. Fjärrvärme och kraftvärmeverk kan fortsätta använda biobränsle istället för fossila bränslen för att producera värme och el. Men skeptikerna finns kvar och det gäller för oss att fortsätta visa på de positiva effekter som bioenergi har.
Biokraftvärmens nyttor blir synliga
En sådan effekt är de kvaliteter som biokraftvärmen har. I början på april redovisade Energimyndigheten en delrapport från arbetet med kraftvärmestrategin. Det är positivt att Energimyndigheten nu på ett tydligt sätt gör biokraftens nyttor synliga.
Här hittar du Bioenergi som e-tidningen.