Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Liquid Wind får 151 miljoner kronor i investeringsbidrag till FlagshipONE

Bidraget från Klimatklivet ska användas för att bygga FlagshipOne – en anläggning för produktion av flytande klimatneutrala bränslen i Örnsköldsvik

Liquid Wind har beviljats investeringsbidrag från Klimatklivet om 151 miljoner kronor för Sveriges första produktionsanläggning, FlagshipONE, för tillverkning av e-metanol, från biogen koldioxid och vätgas, i anslutning till Övik Energis biokraftvärmeanläggning Hörneborgsverket i Örnsköldsvik. Liquid Wind kommer att tillföra marknaden 50 000 ton förnybart och fossilfritt bränsle årligen för sjöfarten.

FlagshipONE
FlagshipONE AB planerar att bygga Sveriges första produktionsanläggning av elektro-metanol i anslutning till Övik Energis biokraftvärmeanläggning Hörneborgsverket i Örnsköldsvik. Tekniken innebär att förnybar el från ny vindkraft och återvunnen biogen koldioxid från kraftvärmeverket omvandlas till metanol som kan användas som fartygsbränsle. FlagshipONE AB planerar att bygga Sveriges första produktionsanläggning av elektro-metanol i anslutning till Övik Energis biokraftvärmeanläggning Hörneborgsverket i Örnsköldsvik. Tekniken innebär att förnybar el från ny vindkraft och återvunnen biogen koldioxid från kraftvärmeverket omvandlas till metanol som kan användas som fartygsbränsle. Placeringen av FlagshipONE med närhet till lagring och hamn är av stort praktiskt och strategiskt värde.

Klart 2024

Byggnationen av FlagshipONE planeras påbörja under våren 2022 och produktionen planeras starta 2024. Den årliga produktionskapaciteten blir 50.000 ton e-metanol. Tekniken innebär att förnybar el från ny vindkraft och koldioxid omvandlas till fartygsbränsle. Grön vätgas genereras från vindkraften och kombineras med återanvänd biogen koldioxid från kraftvärmeverket. Med Liquid Winds teknik så produceras klimatneutralt fartygsbränsle.

Snabbare

– Investeringsbidraget ger Liquid Wind en fantastisk möjlighet att snabbt implementera den första av många anläggningar. Det ger oss möjlighet att utnyttja resurser som redan finns i Sverige för att producera ett bränsle som ersätter fossila, importerade bränslen idag. Med e-metanol som ersättning kommer koldioxidutsläppen minska med över 90%. Det positiva beslutet från Naturvårdsverkets Klimatklivet gör att Liquid Wind och våra samarbetspartners kan accelerera omställningen mot gröna bränslen, säger Claes Fredriksson, vd för Liquid Wind.

Samarbetspartners

Klimatklivet är ett stöd till investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser som administreras av Naturvårdsverket. De investerade medlen ska ge största möjliga utsläppsminskning per investerad krona. Följande internationella samarbetspartners är väsentliga för att få Skandinaviens första anläggning på plats: Alfa Laval, Carbon Clean, Haldor Topsoe, Siemens Energy, Uniper och Worley.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy