Vad ska en studera för att jobba med bioenergi? Sex branschproffs inom olika områden, bjuder på sina bästa karriärtips och berättar om vilka utbildningar de pluggat.
Det kan vara svårt att veta vad en vill studera. Kanske är du intresserad av energi eller brinner för miljö och innovation?
Bioenergibranschen samlar alla dessa komponenter och energislaget utgör ungefär en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning, enligt Naturvårdsverket.
För att hjälpa alla nyfikna på traven har Bioenergitidningen frågat sex personer som alla arbetar med bioenergi, om vad de studerat och hur de lyckats i branschen.
Elin Westerberg, platschef i Strängnäs på Solör Bioenergi
Vad har du pluggat?
– Jag har studerat Energiingenjörsprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall. Jag läste på distans och gick ut med examen Degree of Bachelor of Science in Engineering: Energy Engineering.
Vad är ditt bästa karriärtips?
– Att lita på sig själv, ärlighet, stå upp för det som är rätt och det man tror på. Det kommer man längst med, kombinerat med att göra det man tycker är roligt och motiveras utav, då gör man också sitt bästa.
Johannes Bogren, Vice President Marketing & Sales på Södra Bioproducts
Vad har du pluggat?
– Jag har pluggat på Chalmers, civilingenjör i Kemiteknik. Men jag har även doktorerat inom frågor kopplat till skogsindustrin.
Vad är ditt bästa karriärtips?
– Mitt bästa karriärstips är att välja ett bra företag och en bra chef och att sen vara öppen för nya utmaningar, man vet aldrig vart man hamnar eller vad man tycker är kul. Skulle någon berättat för mig att jag skulle jobba med marknadsfrågor för Södras bioprodukter för tio år sen hade jag inte trott dem!
Mårten Larsson, ansvarig inom bioenergifrågor på Skogsindustrierna
Vad har du pluggat?
– Jag har pluggat till civilingenjör i teknisk biologi i Linköping. Och doktorerat inom program energisystem på kemiteknik på Kungliga tekniska högskolan.
Vad är ditt bästa karriärtips?
– Mitt bästa karriärtips är att börja sin karriär nära den praktiska verksamheten, antingen direkt på en industri eller kanske ännu hellre genom ett konsultbolag för att se en bredd av verksamheter. Det är viktigt att försöka förstå energins roll i samhället, ekonomin och politiken. Det ger en trovärdighet och grund att stå på – oavsett vilken karriärväg man tänker sig inom energi.
Åke Nordberg, universitetslektor i bioenergiteknik och forskarstudierektor på institutionen för energi och teknik vid Svenska lantbruksuniversitetet
Vad har du pluggat?
– Agronom på Ultuna, SLU. Valde den då nya inriktningen mot bioteknik och tog examen 1987. Jag började sedan jobba med forskning och utveckling av biogasprocessen och disputerade i mikrobiologi 1996. Fortsatte därefter på f.d. JTI (numera RISE) och sedan 2010 på institutionen för energi och teknik, SLU.
Vad är ditt bästa karriärtips?
– Det beror nog väldigt mycket på vilken drivkraft du har och vad du vill uppnå med ditt yrkesliv. Personligen har jag inte satt upp någon “karriärsplan”, utan värdesatt att få jobba i intressanta forskningsprojekt och försökt finna kreativa lösningar på olika frågeställningar. Speciellt tillfredsställande är när forskning och utveckling leder till avtryck i tillämpningen. Det har varit spännande att följa biogasens utveckling från mitten av 1990-talet då de första samrötnings- och uppgraderingsanläggningarna för fordonsgas byggdes, till att nu vara en etablerad bransch inom bioenergisektorn.
Henry Hammarström, senior analytiker på Energimyndigheten och utredare av Sveriges nationella bioekonomistrategi
Vad har du pluggat?
– Naturvetenskapligt gymnasieprogram, följt av civilingenjör i kemiteknik, samt doktorerat på att göra biodrivmedel och kemikalier från skogliga restprodukter.
Vad är ditt bästa karriärtips?
– Följ dina intressen och favoritämnen, och gör alltid det bästa utifrån stunden; om det så är en skoluppsats eller ett projekt under arbetslivet. Var närvarande i nuet, men fundera även på vad som kan vänta i framtiden.
Tomas Ekbom, biodrivmedelsexpert på Svenska Bioenergiföreningen
Vad har du pluggat?
– Jag har studerat kemiteknik på KTH med inriktning Energiprocesser, vilket innebär allt som rör omvandling av energi genom mekaniska, biologiska, termokemiska, elektriska eller nukleära processer. Mitt masterarbete gjorde jag i Honolulu på University of Hawaii och det handlade om högtemperatur vätskeförgasning – hur man effektivt kan framställa vätgas ur biomassa.
Vad är ditt bästa karriärtips?
– När du letar efter ditt första jobb är det svårt att få en fot in på arbetsmarknaden utan erfarenheter. Fråga därför allt och alla om möjligheter och jobb. För att öka dina chanser, lär dig företaget du vill arbeta för och fråga dig vad kan de vilja anställa dig för. När du sedan vill göra karriärval och välja mellan generalist eller specialist eller chef/projektledare är det sällan en karriär blir som man först tror. Det behöver inte vara något dåligt! Tvärtom! Var därför öppen för att söka brett i möjligheter i din karriär. Flera språk och annorlunda erfarenheter är extra plus, vilket också ger dig bättre överblick. Sist men inte minst, det är viktigare att ha roligt på jobbet än att ha ”rätt” jobb och lön.