Alla ämnen
Biokraft

Lista: Nya biokraftprojekt runt Östersjön

Lista: Nya biokraftprojekt runt Östersjön
Stockholm Exergi planerar för att bygga ett kraftvärmeverk vid Lövsta i nordvästra Stockholm vid Mälaren några kilometer från Hässelby. Planen är att Lövstaverket ska ersätta Hässelbyverket. Bilden är en preliminär konceptbild över hur anläggningen kan komma att se ut. Foto: Stockholm Exergi

I översikten som vi kallar Gröna havet, har vi listat ett urval av anläggningar inom biovärme och biokraft som tagits i drift de tre senaste åren samt planerade projekt. Här ger vi en uppdaterad lägesrapport för länderna runt Östersjön.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade prenumeranter och medlemmar i Svebio kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Premiumkonto med inloggning
  • Full tillgång till låsta artiklar
  • Full tillgång till kartor och översikter
  • Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
  • Välj månadsbetalning eller årsbetalning

I Sverige har flera nya biovärmeprojekt lagts till listan. Mest intressant just nu är Göteborg Energi som planerar att investera i ett flertal nya anläggningar. Det är tre nya topplastanläggningar för pellets på totalt 180 MW effekt.

En gasturbin, i detta fall av typen SGT-800, har testats av Göteborg Energi och Siemens i Ryaverket med lyckat resultat på HVO-100.
En gasturbin, i detta fall av typen SGT-800, har testats av Göteborg Energi och Siemens i Ryaverket med lyckat resultat på HVO-100. Foto: Siemens

Vid Ryaverket planeras en fliseldad ångpanna på 170 MW. Det har genomförts lyckade tester med HVO100 i gasturbinerna i Rya.

Det är möjligt att ersätta naturgas med flytande biobränslen i befintliga gasturbiner. Rya har en effekt på 269 MW el och 294 MW värme med naturgas.

Bio-CCS och bio-CCU

Generellt finns ett växande intresse för att undersöka möjligheterna att komplettera befintliga värme- och kraftvärmeanläggningar i Sverige med teknologi för att fånga in koldioxid för att antingen lagra den eller använda den till något nyttigt, bio-CCU.

Energimyndigheten gjorde en analys 2019 och hittade då 69 anläggningar som har utsläpp av biogen koldioxid på över 100 000 ton per år, sammanlagt omkring 33 miljoner ton. Det är anläggningar inom pappers- och massaindustrin samt fjärr- och kraftvärmeindustri.

Det växande intresset finns inte bara i Sverige utan även i många länder internationellt. Vi återkommer till planerade anläggningar för bio-CCS.

Fortsatta investeringar i Finland

I Finland genomförs investeringar i flera nya biovärmeprojekt. Det finns fortfarande en hög kolanvändning som ska fasas ut till slutet av decenniet.

Takten i utfasningen har ökat. Läs mer om utvecklingen i Helsingfors här (länk till artikeln).

I Estland, Lettland och Litauen har vi inte identifierat några nya större investeringar i biovärme eller biokraftvärme.

Sedan tidigare har vi i Polen identifierat sju biovärme- eller biokraftvärmeverk som tagits i drift eller tas i drift under 2020 och 2021.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy