Det är en solig aprileftermiddag och Bioenergitidningen är på plats i Täby för att besöka det nya bostadsrättsprojektet Södra Parken 1 i Näsby slottspark. Anledningen är pelletsvärmecentralen som förser området med byggvärme.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
På plats möts vi av Mats Larsson, vd på KTT Värme & VVS i Bergslagen, som är ute på en av sina vanliga servicerundor. Han sköter driften av byggets panncentral.
– Panncentralen drivs av pellets, vilket är både miljömässigt och ekonomiskt hållbart. Tidigare användes oljepannor och stora elpannor på byggen, vilket ofta medförde kapacitetsbrist.
Värmecentralen har stått på området sedan november 2021 och försett bygget med all den värme det kräver under kalla vintermånader.
Snabbare byggprocess
– Värmecentralen har gått riktigt bra, utan avbrott. Värmen från centralen har gjort att betongen torkat snabbt så att byggprocessen fortskridit i ett bra tempo. Anläggningen belastar nästan inte alls elnätet. Den ger 500 kW värme och driften behöver endast 5 KW el, så vi frigör upp till 495 kW el på elnätet, vilket är ganska bra, säger Mats Larsson.
Lokalproducerad pelletsvärme
CleanBurn i Göteborg är företaget som konstruerat och tillverkat panncentralen. Pannorna köps in från Herz i Österrike. Bolaget El-Björn levererar byggvärme till byggprojekt genom att erbjuda lokalproducerad värme inom affärsområdet El-Björn Energi.
– Som enda leverantör på marknaden har vi en tredjepartscertifierad produkt som uppfyller samtliga arbetsmiljökrav, brandklassning samt ECOdesign-certifikat. I vår leverans tar vi ett helhetsansvar, vilket inkluderar bränsle och driftövervakning där vi samarbetar med certifierade pannskötarbolag, kommenterar Daniel Segerqvist, marknads- och försäljningschef på El-Björn och fortsätter:
– Panncentralen är konstruerad med uppkopplad övervakning samt en rad olika backup-system och ackumulatortank som säkerställer en stabil värmeleverans och en trygghet för kunden.
Cirkulär affärsmodell
Kunden i Täby är Box Bygg, som just nu bygger fyra flerbostadshus med 74 bostadsrätter samt garage och källare på 4 000 kvadratmeter. Bygget väntas stå klart hösten 2022.
– Vi har en cirkulär affärsmodell där kunden betalar för kilowattförbrukning, säger Daniel Segerqvist och berättar att intresset för deras byggvärmecentraler är stort.
– Vi ser ljust på framtiden. Klimatomställningen inom byggsektorn med en ökande kravställning i kombination med energimarknadens förändring gör att fossil energi måste ersättas med nya lösningar. Lokalt producerad pelletsvärme är ett mycket bra alternativ och exempel på hur vi kan fasa ut fossil energi och samverka mot överliggande energiomställning.
Byggd för bygge
Byggvärmecentralen är liten och byggd för att vara tålig, praktisk och lätt att flytta. Mycket teknik ryms på en liten yta och dörrar finns åt alla håll. Då stora maskiner åker runt på byggarbetsplatser ska centralen tåla en och annan stöt. I dag har El-Björn mellan tio och tolv likadana panncentraler som hyrs ut. Fler håller på att färdigställas, berättar Mats Larsson.
En av fördelarna med att ha en egen värmecentral på ett bygge är att man avlastar det befintliga elnätet, då nya områden ofta saknar nätkapacitet. Sedan behöver byggaren inte betala lika mycket för elen.
– De närmaste 15 åren kommer vi behöva tillföra stora effekter med liten tillsatt energi. Vinterns höjda elpriser beror bland annat på kapacitetsbrist, säger Mats Larsson.
Kan styras med mobilen
Mats Larsson besöker panncentralen ungefär var tredje vecka för att tömma ur askan och göra service på anläggningen. Skulle det hända något får han veta det direkt via sin mobil. I en app kan han justera värmekurvan.
– Jag har en flödesbild i mobilen och kan på distans höja och sänka effekten och temperaturen. Men om det händer något med värmecentralen krävs det givetvis att vi undersöker felet på plats, säger Mats Larsson.
Pellets på taket
Värmecentralen består av två 20-fotscontainrar placerade på varandra, där den övre är specialkonstruerad för att innehålla så mycket pellets som möjligt. Ett skruvsystem matar fram pelletsen till ett fördelningsrör där pelletsen sedan faller ned till brännaren.
– Brännaren har en trapprost, vilket möjliggör förbränning av olika bränsleslag som pellets, flis, odlade växter och briketter. Men i detta fall eldar vi bara pellets, säger Mats Larsson och fortsätter:
– Detta är en panncentral för vattenburen värme. Vi har vatten som media, leder ut varmvattnet i ett förenklat rörsystem i form av slangar som går till luftvärmare. Det är lättare att styra värmen med fläktar och det är lätt att förlänga rörsystemet och rikta energin. Värmen distribueras i plaströr från värmecentralen för att värma upp bygget, istället för att ha ett fast värmenät med traditionella fjärrvärmerör.
Smart avdelare
Inne i värmecentralen finns en ackumulatortank som rymmer fem kubikmeter vatten. Vid den sitter en pump som går till en värmeväxlare som växlar över värmen till rörsystemet.
– Växlaren finns där för att vi enkelt ska kunna flytta centralen med vatten i pannorna samt som säkerhet för att systemet inte ska tömmas vid ett läckage på värmeslangarna. Ett bygge är alltid ett bygge – går en slang sönder ska man inte behöva riskera att allt pannvatten läcker ut. Istället sitter en växlare mellan centralens produktionsdel och sekundära del som jobbar ute på fältet. Händer det något på bygget finns allt vatten kvar i ackumulatortanken och det är bara att laga slangen, säger Mats Larsson.
Panncentralen har en rad olika säkerhetssystem. Bland annat kan den drivas i 90 minuter vid strömavbrott, tack vare batteribackup. Anläggningen har fläktar som kan nödkyla pannan vid behov.
Behövs ingen rökgasrening
Förbränningssystemet har en efterbrännkammare av keramik. Där förbränns de flesta av de små partiklar som inte tidigare förbränts i den primära delen av brännkammaren. Det gör att maximalt av energin i bränslet tas tillvara och det blir en effektiv förbränning samtidigt som utsläpp av stoft och koloxid blir så låga att det inte behövs en separat utrustning för rening av stoft.
– Kan du hantera din förbränning och panna så fungerar det riktigt bra. Det är ett smart system, avslutar Mats Larsson.