Alla ämnen
Bioekonomi

Londonbaserade Lixea väljer Bäckhammar för ny pilot inom biomassaprodukter

Lixea, ett londonbaserat start up-företag, breddar sina vyer och flyttar in i lokalerna hos testbädden LignoCity i Bäckhammar. Med hjälp av bland annat 25 miljoner kronor från EU ska Lixea rekrytera personal och bygga en pilotanläggning för produktion av biomassaprodukter.

– Bäckhammar är en mycket lovande plats för oss. Där kan vi ta del av synergierna som kommer med det lokala pappersbruket Nordic Paper, ligninanläggningen och regionens starka skogsindustri. Vi är väldigt glada över att bygga vår pilotanläggning där och hoppas kunna samarbeta med innovativa företag i området samt med RISE som är banbrytare inom bioekonomi, säger Florence Gschwend, vd och en av grundarna av Lixea.

Lixea
Lixea har utvecklat en ny metod för att separera biomaterial, så som våtmarksgräs, flis och sågspån, för att sedan framställa papper, textilier, biokompositer och nanocellulosa av materialet. Lixea har utvecklat en ny metod för att separera biomaterial, så som våtmarksgräs, flis och sågspån, för att sedan framställa papper, textilier, biokompositer och nanocellulosa av materialet.

Regionalt samarbete

Beslutet att flytta till Sverige, än mindre Bäckhammar, var inte självklart. Andra länder och platser stod till en början på listan.
– Det är en fantastisk kraftsamling av hela näringslivet i Värmland som gjort att Lixea valt Bäckhammar för sin pilotanläggning, säger Marcus Elmer från Business Värmland.

Han är en av flera lokala aktörer som arbetat för att visa upp länet som en attraktiv kandidat.
– Vi arrangerade en rundresa då Lixea fick träffa akademi, skogsägare och leverantörer.

Besöket bjöd på allt från formella möten till mysiga skogspromenader. Allt för att visa upp möjligheterna och miljön.
– Ser vi till Sverige har vi bra förutsättningar för att skala upp teknik och en välfungerande industri. I Värmland är skogsindustrin, och allt kopplat till den, globalt världsledande, understryker Marcus.

LignoCity får sällskap

Det som tar Lixea till Bäckhammar är helheten – tillgång till lokal, kompetens, nätverk, engagemang och material.

Pilotanläggningen kommer att upprättas i LignoCitys lokaler, där lignin utvinns för att skapa biomaterial. Det gör även Lixea grannar med Nordic Paper.
– Vi tycker att det är roligt att Lixea flyttar hit. Vi hoppas kunna hjälpa dem. Våra operatörer kan till exempel bidra vid uppstart av piloten. Det ska bli spännande att se utvecklingen mot en färdig process, säger Maria Ölmhult, projektledare på RISE som tillsammans med Paper Province, Närsam och Karlstads universitet deltar i projektet LignoCity2.0.

25 miljoner kronor

Processen som pilotanläggningen syftar till att utveckla heter Bioflex. Det är en ny metod för att, med hjälp av jonvätskor, dela upp biomaterial. Det kan handla om allt från våtmarksgräs och halmrester till flis och sågspån, som bryts ner till lignin och cellulosa som kan användas till papper, textilier, biokompositer och nanocellulosa.

Tekniken har flera ekonomiska och miljömässiga fördelar i förhållande till de tekniker som idag används för samma sak.

Med siktet på ett mer hållbart samhälle har EU beviljat Lixea 25 miljoner kronor för att förverkliga anläggningen. Dock kommer upprättandet av en pilot även innebära en investering från Lixea med många fler miljoner.

Rekryterar personal

Just nu snickrar Lixea på designen av projektet. De har även påbörjat rekrytering av en ingenjör, en nyckelperson som ska ansvara för verksamheten i Bäckhammar. Helst med erfarenhet från uppstart av pilotanläggningar och från skogsindustrin.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy