Alla ämnen
Pellets

Lyckade tester vid minskning av kolmonoxidbildning från pellets

Lyckade tester vid minskning av kolmonoxidbildning från pellets

Bo Jönsson på Comasa har arbetat med additiv inom bland annat pelletstillverkning de senaste tio åren. De senaste två åren har han utvecklat en tillsats som kan minska utvecklingen av kolmonoxid i pellets och därmed minska de risker som kolmonoxid kan orsaka vid lagring av pellets.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Kolmonoxid orsakar vid höga halter livsfara för människor och kan under vissa förhållanden orsaka självantändning.

Kolmonoxid bildas i nytillverkad pellets genom autooxidation av fett- och hartssyror som finns naturligt i trä. Förutom kolmonoxid bildas även koldioxid, metan och lättflyktiga organiska ämnen.

– Det var när deltog på Nordic Pellets Conference 2019 i Varberg och lyssnade på Gordon Murray från Wood Pellets Association of Canada (WPCA) som jag fick idén. Gordon pratade på om riskerna med självantändning, bränder och explosioner i pelletslager. Min idé var att jag ville hitta en tillsats som kan motverka dessa risker. Jag ville hitta sätt att minska riskerna med kolmonoxid och började undersöka om det skulle gå att motverka autooxidationen genom att tillsätta additiv i tillverkningen av pellets, berättar Bo Jönsson.

Tester i pelletsfabriker

Först gjorde Bo Jönsson tester i det egna labbet nära hemmet i nordvästra Tyskland. Därefter har tester genomförts i tre tyska pelletsfabriker. I mars gjorde Comasa ytterligare tester i Stockhorvans pelletsfabrik i Hultsfred.

Bo Jönsson på Comasa arbetar med additiv vid bland annat pelletstillverkning.

– Resultaten av det egna utvecklingsarbetet och testerna i Tyskland visar att bildningen av kolmonoxid upphör nästan helt. Syftet med testerna i Hultsfred var att optimera doseringen av tillsatsen. Vi vill ha svar på frågor om hur låg tillsats vi behöver för att få en effekt och vilken dosering som är optimal, berättar Bo Jönsson.

Förbränningstester med pellets som tillverkats med det nya additivet kommer att utföras för att se om och hur förbränningen och emissioner påverkas.

Stärkelse som bärare

– Vi använder stärkelse som bärare av additivet. Stärkelsen ger också ett litet energitillskott, ökar hållfasthet och minskar andelen finfraktion i processen. Genom att tillsätta en liten del stärkelse till råvaran binds den bättre i pelletspressen.

Ökad effektivitet

Ofta är det en mindre eller större andel av råvaran som passerar igenom pelletspressen utan att pressas ihop till en pellet.

– I vissa falla kan det vara tio procent eller mer av råvaran som behöver gå i retur och pressas igen. Genom att tillsätta en liten mängd stärkelse kan andelen finfraktion minska och effektiviteten i processen öka. Det kan kompensera för merkostnaden för additiv och stärkelse, förklarar Bo Jönsson.

Fungerar vid lägre temperatur

Det är vanligt att använda stärkelseprodukter av låg kvalitet som egentligen är restprodukter.

– Jag erbjuder vattenlöslig stärkelse vilket innebär att den har en bindande effekt vid lägre temperatur. Vissa typer av stärkelse kräver hög temperatur för att fungera bra.

Mervärde och bättre effektivitet

Den minskade kolmonoxidbildningen har ett mervärde för kunden. Den ekonomiska nyttan av att använda additivet som ger låg bildning av kolmonoxid beror till viss del på effekten av stärkelsen som bär additivet.

En större andel finfraktion som går runt i produktionen ger mer utrymme för att förbättra effektiviteten.

– Det går att göra mer pellets med samma insats, det är bara råvarubehovet som ökar, säger Bo Jönsson.

När kommer den nya produkten ut på marknaden?

– I princip är den är tillgänglig nu. Men det är ingen som har börjat använda den kommersiellt ännu. Mitt arbete går nu vidare med att göra finjusteringar, optimera dosering och att ta fram flera varianter av produkter för olika tillämpningar. Jag bedömer att produkten kan börja användas kommersiellt inom tre till sex månader, säger Bo Jönsson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy