Mälarenergi har en stor anläggning för bränsleberedning av avfall i Västerås. I bränsleberedningen avskiljs olika material, så kallat rejekt.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Premiumkonto med inloggning
- Full tillgång till låsta artiklar
- Full tillgång till kartor och översikter
- Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
- Välj månadsbetalning eller årsbetalning
– Vi vill sortera rejektet i olika fraktioner så snabbt som möjligt för att materialet inte blir liggande då det kan bildas flyglarver och flugor. Vi vill också klara de deponeringskrav som finns så att vi inte lägger brännbart material på deponi, förklarar Jens Nerén, bränslechef på Mälarenergi.
Utrustningen från Norditek delar upp rejektet i tre huvudfraktioner. En större brännbar fraktion, 60-70 procent, som går till pannan som bränsle, en mindre del metaller och cirka 20 procent är en deponifraktion med sten och glas som följt med avfallet in.
Från diesel till el
– Vi är nöjda med Norditeks leverans. Det är en leverantör som bryr sig om sina kunder och tar ansvar för sina leveranser. Det finns en serviceorganisation i närheten och det är skönt, säger Jens Nerén.
Utrustningen hanterar omkring 50 000 ton rejekt per år.
– Den har fungerat bra under de åren vi har haft den. Vi har utvecklat sorteringsanläggningen genom att vi bytt från diesel till eldrift för att öka driftsäkerheten. Vi har utvecklat och bytt vindsiktar för att nå en bättre avskiljning. Vi har justerat siktdukar och mattor för att få så bra massbalans som möjligt, berättar Jens Nyrén.