Alla ämnen
Skogsmaskiner

Mindre skogsmaskiner kommer åt mer trädbränsle

Mindre skogsmaskiner kommer åt mer trädbränsle
Terri.

Med små skogsmaskiner kan annars oåtkomligt trädbränsle plockas fram ur skogen, och på ett mer skonsamt sätt.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

– På blöta områden kan man kanske inte få ut veden på något annat sätt, säger Martin Olsson, vd i Brasab, som snart har fler små Terris än stora John Deere-maskiner i flottan.

I granskogen söder som skånska Hästveda ligger ett dike längst ned i backen och runt vattendraget växer det al. Glenn Ekstrand sitter i en Terri 3FW och plockar upp de utgallrade alstockarna med sina röda ändar, och kör sedan de 250 metrarna upp till avlägget vid väg 23 och lägger virket i vältan för skogsägarens egen hemved.

skogsmaskiner
Skotaren Terri 3FW är en ny mindre skotare som passar bra i terrängen. En mindre maskin kräver inte så breda stickvägar i skogen, och klarar sig med tre meter jämfört med 4,5 meter för de stora maskinerna.

– Terrin passar bra till den här terrängen och den här huggningen, säger Glenn Ekstrand, som bara kört den lilla skogsmaskinen i fyra dagar.

– Det blir automatiskt lite stötigare när det är mindre maskiner med mindre hjul. Det gungar lite mer och man får köra lite saktare i terrängen, för att man inte ska studsa av stolen. Annars funkar det jättebra, säger han och berömmer benutrymmet i hytten innan han backar ned det åttahjuliga ekipaget mot hygget för en ny vända.

John Deere och Terri

Brasab sysslar med skogsförvaltning och virkeshandel, men framför allt tar företaget uppdrag inom skogsavverkning och skogsvård, åt Södra, Sydved, sågverk och privatpersoner. I dag har företaget tre delägare och två anställda och tar in underentreprenörer vid behov.

skogsmaskiner
Skogsbolaget Brasab har funnits sedan sent 1970-tal och omsatte förra året 6,5 miljoner kronor.

– Ingen av originalmedlemmarna är kvar, vi har varit anställda tidigare och fick möjligheten att köpa in oss, säger Martin Olsson, som började efter stormen Gudrun.

Maskinparken hos Brasab består av två skördare från John Deere, en 1070 för gallring och en 1270 för slutavverkning. Och så en liten skördare Terri 34C, som köptes 2020. Plus den nya skotaren Terri 3FW. Martin Olsson ser en ökad efterfrågan på små skogsmaskiner bland kunderna.

– Det är småskaligt. Det tar inte mycket plats, du har mer skog kvar när du har lämnat än vad du har med en konventionell maskin. Och i dag är det mycket fokus på körskador till exempel. Kör du med en stor maskin här blir det en halvmeter djupare spår än vad det är i dag, säger han, medan vi går längs skogsbilvägen ned mot gallringen.

Små maskiner i alkärret

En mindre maskin kräver inte så breda stickvägar i skogen, och klarar sig med tre meter jämfört med 4,5 meter för de stora maskinerna. En lättare maskin kan också ta sig fram i blötare områden. Som dagens surhål med al, och ett dike vars vatten man inte vill grumla.

skogsmaskiner
Glenn Ekstrand på Brasab har bara kört den lilla skogsmaskinen i fyra dagar. Han berömmer benutrymmet i hytten.

– Det är framför allt i alkärr där det finns mycket energived att plocka, ved man kanske inte kan få ut på något annat sätt, än med en mindre skogsmaskin.

Den mindre maskinen är inte heller lika krävande som en större maskin, som ibland får stå i väntan på ett lämpligt objekt. Brasab har haft gott om jobb till sina Terri-maskiner.

– Än så länge har det gått bra, vi har inte haft några längre stillestånd. Det är till exempel inte så känsligt när det är tjällossning.

Nackdelen med en mindre maskin är förstås att den skördar och skotar färre kubikmeter per timme, vilket gör att kostnaderna per kubikmeter virke blir högre. Bara det faktum att vägarna blir smalare gör att det blir en mindre volym virke.

skogsmaskiner
Martin Olsson på Brasab ser en ökad efterfrågan på små skogsmaskiner bland kunderna. Det är småskaligt och tar inte mycket plats, du har mer skog kvar när du har lämnat än vad du har med en konventionell maskin, säger han

– Men det ligger inte långt efter om man ska jämföra med en stor konventionell maskin, säger Martin Olsson.

Biobränsleentreprenörer använder Terri

Enligt Arne Isaksson som är sälj- och marknadsansvarig på Terri finns det ett par entreprenörer som jobbar mycket med bioenergi med Terri-maskiner. H

an ser en nisch att plocka grot på känsliga områden där man får ett lågt marktryck med genom att sätta band på åttahjulingen. Terrin kan också göra nytta på åkermark och utmed dikeskanter, där man kan fälla eller klippa ned material som sedan flisas. Och i lövskogsgallringar.

– I lövföryngringar av ek och bok, det är svårt att hitta folk som jobbar manuellt i dag för att hugga biobränsle, och där kan man använda våra produkter, säger Arne Isaksson.

Ny serie utan diffspärr

Förra året kom Terri 3, den tredje generationen från skogsmaskintillverkaren i småländska Älmhult. Maskinserien finns som skotare, skördare och kombi. Jämfört med sin föregångare har Terri 3 hela 20 större förändringar.

Bland annat en ny motor från Caterpillar, 24 volts elsystem, större dieseltank och en uppdaterade mjukvaran i datorn. Men framför allt Terri Automatic Wheel System, som ersätter diffspärren.

– Funktionen, att hjulet med bäst grepp får mer kraft, är densamma. Men här sker det helautomatiskt, vilket gör att föraren inte själv behöver avgöra om eller när den ska kopplas in, säger Hans Johansson, produktutvecklingsansvarig.

Ska testa klippaggregat

Brasab har en skördare från förra serien och en skotare från den nya 3-serien. Och har beställt en ny Terri-skördare.

– Det har hänt mycket bara på de här åren. Med hydrauliken i kranen och ett nytt aggregat från Logmax. Och motorn från Cat har ett betydligt bättre vridmoment.

Terris ny klippaggregat, Biocut, med en maxdiameter på 220 millimeter och flerträdshantering, ska också provas.

– Det verkar lovande, blir det något objekt så ska vi nog prova det. Det är ett komplement till skotaren och kan hålla den sysselsatt på sommaren när det är lite mindre att göra, säger Martin Olsson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy