Med hjälp av en ny pelletspanna gör cellplatstillverkaren Finnfoam vad de kan för att minimera koldioxidutsläppen för den oljebaserade isoleringen.
– Det uppskattas av kunderna eftersom det är mycket fokus på klimat idag, säger vd Tom Pie.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Det är ånga som får de små, små pärlorna av polystyren och propan, att växa och bilda kulorna som bygger upp cellplast, även kallat frigolit.
Processen sker i en förskummare där polystyrenpärlorna och ånga vispas runt tills pärlorna fått den storlek och densitet man är ute efter. Ånga används även för att stöpa pärlorna till stora block i blockformen.
Hittills har ångan kommit från en panna som drivs med olja. Varken oljeeldningen eller det faktum att cellplast också är oljebaserad har uppfattats som ett större problem. Detta eftersom cellplastens isolerande förmåga i sig gör stor nytta.
God utväxling
– Hållbarheten i det här materialet väldigt bra. Jag tror att för varje liter olja vi använder så sparas 80 liter olja under livstiden i energibesparing på fastigheter, enligt Tom Pie, vd för Finnfoam AB, ett företag Finnfoam-koncernen med fabriker runt Östersjön och i Spanien.
I Sverige tillverkar Finnfoam 350 000 kubikmeter cellplast och gör av med en miljon liter olja i processen. Utsläppet av koldioxid motsvarar då uppåt tre miljoner kilo koldioxid. Det är inte konstigt att Tom Pie för ett par år sedan började fundera på om det fanns något alternativ till olja. Oljan är både dyr och ohållbar.
Finnfoam, som då hette Cellterm, sökte stöd till konvertering från Klimatklivet och fick 50 procent beviljat, 5,9 miljoner, till investeringen som alltså kostnadsberäknades till nästan 12 miljoner kronor.
Ny panncentral
Efter en upphandling fick Exergi System uppdraget att bygga en ny panncentral för pellets vid fabriken i Markaryd. I en container bredvid det gamla pannhuset har det installerats en 2 MW pelletseldad ångpanna som kan ge 16 bar ånga.
– Verkningsgraden är nästan 90 procent, säger Daniel Bondeus, som designat panncentralen och driver Exergi System.
Brännaren är en rosterbrännare från Ariterm och ångpannan kommer från VEÅ. I pannhuset har Daniel Bondeus även lyckats få in en matarvattentank. Från panncentralen leds ångan in i det gamla pannrummet där oljepannan fortfarande står kvar, och i framtiden kan användas vid behov.
– Den ska släckas ner och konserveras. Den ska inte eldas om det inte händer något, säger Jonas Engrup, plats- och produktionschef i Markaryd.
I det gamla pannrummet står också en ångackumulator. Tanken är att pannan ska få en jämn last och inte behöva slå på och av lika ofta. Behovet av ånga i fabriken varierar stort.
– Processen är ju cyklisk. Den går upp och ner ganska fort. Med en ackumulator blir det inte lika mycket toppar och dalar, säger Daniel Bondeus.
Nystartat företag
Exergi System International AB grundades 2022 av Daniel Bondeus som ser en stor potential inom hållbara modulära lösningar för processindustrin och energisektorn.
Han har tidigare jobbat mycket med stora kraftvärmeverk, men har nu startat eget med mindre projekt. Exergi System utvecklar, tillverkar och säljer nyckelfärdiga modulära biomassaångpannor i storleksintervallet från 1 MW till 10 MW.
– Det är helt enkelt en anläggningsstorlek som går att hantera utan att vara en stor organisation. Daniel Bondeus har kontor i Gislaved. Anläggningarna byggs i Estland, och där byggs även en egendesignad matarvattentank och bottenblåsningstank.
– Jag kan ånga och hur man integrerar den i en existerande process. Själva pannan i sig och att producera ånga är inget unikt, utan det unika är att kunna integrera ånganläggningen till existerande system med allt vad det innebär med tryckklassning, temperaturer och tryck, säger Daniel Bondeus.
Andra behov inom industrin
Han konstaterar att industrikunder har andra behov än energiproducenter. Industrier har inte samma fokus på pannanläggningen, eftersom de ju inriktade på att tillverka andra produkter än värme och el.
– Det gäller ju att ha koll på hur kundens process är uppbyggd, helt enkelt. Så att det funkar för kunden och inte blir några fadäser.
Start under december
När Bioenergi besöker Finnfoam i november läggs sista handen vid installationen. Under december ska oljan byta mot pellets som bränsle till ångproduktionen.
Även Finnfoams fabrik i Kristinehamn ska konverteras och väntas starta i april 2024. Den investeringen är cirka 20 miljoner kronor. Projektet är större med en mer komplicerad integrering och värmeåtervinning.
Bättre miljövarudeklaration
När båda fabrikerna är konverterade räknar vd Tom Pie med att konkurrenskraften för Finnfoams cellplast ska öka, tack vare att företaget kan redovisa lägre klimatpåverkan i miljövarudeklarationen för cellplast.
– Många byggare som Skanska och NCC har ganska höga krav på att man ska göra så miljövänliga produkter som möjligt. Det kommer inte vara till någon nackdel i alla fall, säger Tom Pie.