Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Möjlighet att utveckla två bioenergiföretag tillsammans

Magnus Holmgren, vd för Jernforsen, har investerat ytterligare i företaget och ser fler synergier med Linka Energy. Här kommenterar han Alders försäljning och blickar framåt.

Linka Energy och Jernforsen är två bioenergiföretag som kompletterar varandra på ett bra sätt.

Magnus Holmgren, vd för Jernforsen.
Magnus Holmgren, vd för Jernforsen. Magnus Holmgren, vd för Jernforsen.

– Bakgrunden till affären är att Linka Energy tog kontakt och visade intresse för att köpa Jernforsen. Samtidigt såg vår tidigare huvudägare, investeringsfonden Alder, att tiden var lämplig för att sälja sin ägarandel i Jernforsen. När vi började diskutera med Linka Energy vid årsskiftet tyckte även Alder att Linka Energy var en bra köpare, säger Magnus Holmgren.

Industrialist

Magnus Holmgren har i samband med Alders försäljning investerat i Linka Energy. Även Brian Pedersen, vd för Linka Energy, har investerat mer i företaget.

– Brian Pedersen är industrialist i grunden och har drivit flera andra företag. Han har genomfört en del strukturförändringar i Linka Energy, och insåg att våra produkter passar ihop och såg en möjlighet att utveckla företagen, säger Magnus Holmgren.

Kompletterar varandra

– Vi har knappt hunnit fira detta utan jag har ägnat de senaste dagarna till en studieresa med kunder och att informera personal. Nu ska vi påbörja arbetet med konsolidering och ta fram strategier för hur vi ska arbeta. Vi kommer bland annat att samordna våra säljstrategier i Sverige, Norge, Finland och England, säger Magnus Holmgren.

Fjärrvärme mogen marknad

Magnus Holmgren blickar framåt och ser en anpassning till en mogen fjärrvärmemarknad, ökat intresse för returträ och investeringar i bättre rökgasrening.

– Det är en liten nedgång för nya projekt inom fjärrvärmesektorn. Vi har avslutat fjärrvärmeprojekt i Gislaved och Alingsås under vintern. Sedan ett par år tillbaka ser vi att fjärrvärmemarknaden i Sverige är mogen och det startas få nya projekt. Vi ser istället allt fler ombyggnader av fjärrvärmeanläggningar som uppfördes under 70- och 80-talen. Det är dags att göra mer eller mindre omfattande renoveringar av dessa äldre anläggningar. Vi ställer om för att möta en lite mer mogen marknad. Det innebär mer fokus på eftermarknad och service, säger Magnus Holmgren.

Uppsving för returträ

– På lite längre sikt ser vi ett ökat intresse i Norden för avfallsbränslen som returträ. Det är spännande och vi använder oss av de kunskaper och de erfarenheter vi fick när vi köpte KMWs produktportfölj, samt från de två anläggningar som vi byggde under 2016 och 2017. Det är en fjärrvärmeanläggning på 10 MW för returträ i Elverum i Norge. Det andra projektet är en 4 MW avfallsanläggning för en industri i Liverpool i England, berättare Magnus Holmgren.

Bättre rökgasrening

Vi har även ett antal större serviceuppdrag och mindre projekt. Vi byter en ugn i Ronneby och har flera uppdrag till sågverk och värmeverk som antingen ska byta eller komplettera sina anläggningar med nya effektiva elektrofilter för bättre rening av rökgaser, säger Magnus Holmgren.

Jernforsen arbetar med projekt för ett värmeverk i Mariehamn, för Trelleborg Fjärrvärme samt Derome Timber i Derome. I Trelleborg installeras två elektrofilter för att sänka halterna av tungmetaller i kondensatet efter rökgaskondenseringen samt för att uppnå de nya MCP-kraven gällande stoft. Elektrofiltren kommer från Ionitec, ett företag med bas i Österrike.

Sågverksprojekt

– Till hösten ska vi även göra ett projekt till Hållanders Sågverk vid Dalstorp i Tranemo kommun. Sågverket expanderar och kompletterar med ytterligare en Jernforsenanläggning med ugn från Jernforsen och en panna från Danstoker som ska ge 4 MW värme för fjärrvärme till samhället och till sågverkets ökade behov.

Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2018. Den finns att läsa som e-tidning här.

Fakta

Om Jernforsen

Omsättning 2017: 165 mkr

Resultat 2017: 5,2 mkr

Antal anställda 2017: 30

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy