Bara 20 företag står för hela 30 procent av Sveriges utsläpp. Det visar en ny rapport från Hagainitiativet.
Alla 20 företag i Sverige som släpper ut mest koldioxid har tydliga mål om hur de ska minska sina utsläpp. Fram till 2045 planerar de största utsläpparna minska sina utsläpp med 50 procent.
De sju snabbaste företagen av alla att ställa om är Stockholm Exergi, Göteborg Energi, Renova, Sysav, Preem, E.ON och Höganäs medan drivmedelsbolaget Preem är det bolag som kommer minska sina utsläpp mest i volym.
Rapporten visar ambitionsnivån
– Rapporten visar vilka ambitioner de stora utsläpparna har för att minska sina direkta utsläpp genom att ställa om sina verksamheter. Effekten av dessa utsläppsminskande ambitioner kan bli flera gånger större då omställningen i flera av bolagen påverkar hela värdekedjor med minskade utsläpp som följd, säger Nina Ekelund, generalsekreterare Hagainitiativet i ett pressmeddelande.
De sju nämnda företagen ovan har ambitiösa klimatmål med att släppa ut netto noll eller nära noll redan till 2035. Utöver detta har Stockholm Exergi och Sysav som mål att skapa minusutsläpp.
Stockholm Exergi i framkant
Stockholm Exergi har alltså mål om stora utsläppsminskningar och ska också med hjälp av BECCS fånga in mer koldioxid än vad man släpper ut.
– Det är glädjande att vi ligger i framkant med vår klimatstrategi men vi hoppas att fler företag gör samma resa som vi. Vi behöver både minska utsläpp och samtidigt skapa permanenta minusutsläpp, något som IPCC är tydliga med, och vår strategi, säger Anders Egelrud vd på Stockholm Exergi och fortsätter:
– Vi måste skapa ett ramverk som möjliggör att stater och företag kan kroka arm som möjliggör att företag kan minska sina utsläpp och samtidigt bidra till nationernas klimatmål och överensstämma med Parisavtalet. Om företag minskar sina utsläpp och motverkar resten med minusutsläpp från bio-CCS når de netto noll klimatpåverkan. Med tydliga och separata mål för både minskning och minus, på alla nivåer, så skapar vi trygghet och en effektiv måluppfyllelse, säger Anders Egelrud vd på Stockholm Exergi.
Fakta
Om rapporten
Undersökningen utgår från Naturvårdsverkets statistik över svenska industriers anläggningar som deltar i EU:s utsläppshandel för att på så sätt få fram de 20 företagen, i rangordning från 1-20, som har störst utsläpp inom Sveriges gränser (territoriella utsläpp).
Information har även inhämtats från företagens respektive årsredovisningar, hållbarhetsdokument och övriga publika publiceringar samt i kontakt med företagen. Undersökningen har uppskattat hur stor utsläppsminskningspotentialen är för varje företag. Det innebär att klimatmålet har omsatts i siffror över antal ton koldioxid.
Läs hela rapporten här.
Preems mål innebär stora utsläppsminskningar
Tittar man på volymer är det Preem som är den stora utsläppsbantaren. Drivmedelsjätten har bestämt att man ska nå nettonollutsläpp i hela värdekedjan år 2035.
Det betyder att över 2,1 miljoner ton koldioxid ska bort från raffinaderiverksamheten, en siffra som kommer att bidra till stora utsläppsminskningar i Sverige. Därefter hittar vi nyss nämnda Stockholm Exergi (cirka 820 000 ton CO2), Borealis och LKAB (båda cirka 650 000 ton CO2).
– Rapporten visar tydligt att Preems omställningsarbete är viktigt för att Sverige ska klara klimatmålen. Preem är mitt uppe i en ambitiös omställning där vi ska vara klimatneutrala utmed hela värdekedjan redan 2035, säger Katarina Thorling, Chef Hållbarhetsutveckling på Preem.
Några företag har målår 2050
Enligt rapporten har de flesta bolagen kvantifierade klimatmål till 2045, då Sverige satt som mål att senast inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Borealis, Boliden, Vargön Alloys och Kubal, har 2050 som slutår, det vill säga efter Sveriges nationella slutår. Men de företagen ligger helt i linje med utsläppshandeln, EU ETS.
– Det är positivt att Sveriges största utsläppare minskar utsläppen och bidrar till klimatomställningen. Stora utsläppsminskningar planeras av Preem och Stockholm Exergi redan till 2035, vilket är tio år tidigare än Sveriges klimatmål med netto noll till 2045, avslutar Nina Ekelund, generalsekreterare Hagainitiativet.
Lyckas företagen med sina ambitioner väntas de till 2045 bidra med att minska Sveriges totala utsläpp med cirka 7,3 miljoner ton CO2, vilket är i underkant räknat. Därutöver kommer bolagens indirekta påverkan av utsläppen i värdekedjorna ge en positiv utsläppseffekt.
Nedan följer en tabell från Hagainitiativets rapport om utsläppsminskningspotentialen för Sveriges 20 största utsläppare. Ordningen företagen ligger i bygger på vilka företag som hade de största utsläppen år 2021.