Avfall Sverige har publicerat en nationell utsläppsfaktor för fossila klimatgaser från energiåtervinning av avfall.
Användningen av en utsläppsfaktor för att räkna klimatutsläppen från avfall som skickas till energiåtervinning kan komma att bli ett viktigt steg för att öka utsortering och materialåtervinning av avfall.
Koldioxidutsläppen från energiåtervinning tillskrivs i dag den som använder energin som alstras vid förbränningen, alltså fjärrvärmekunden, och inte den som har utnyttjat avfallsbehandlingstjänsten, alltså den som gett upphov till avfallet.
Detta enligt en överenskommelse i Värmemarknadskommittén (VMK). Incitamenten för den som ger upphov till avfallet att minska mängderna avfall är därmed små.
Ytterligare information i avfallets aktörskedja
VMK har därför även rekommenderat en metod för att få fram ytterligare information i avfallets aktörskedja. För detta har VMK bland annat utgått från de rekommendationer som Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och HSB tagit fram till sina medlemmar.
När det rör miljövärdering av energi från energiåtervinning rekommenderar VMK att fastighetsägaren bör efterfråga emissionsdata från sin avfallsentreprenör, avseende totala utsläpp från energiåtervinning av det egna avfallet.
Varje kommun är unik
Med tanke på att kommunerna har kommit olika långt med insamling och sortering av plast är nästa naturliga steg att schablonen ersätts av utsläppsfaktorer per kommun.
Avfall Sverige planerar att fortsätta med att utveckla mer specifika utsläppsfaktorer per kommun under hösten.
– Det är önskvärt att koldioxidutsläppen från avfall på sikt belastar avfallskunden. Det skickar fel incitament att de fossila utsläppen från energiåtervinning fortfarande belastar energikunden i överenskommelsen – de borde ligga på avfallsbehandlingstjänsten. Men vi hoppas att vår publicering ökar medvetenheten om klimatpåverkan från avfall och leder till bättre insamling, sortering och materialåtervinning av avfall, och då i synnerhet för plastavfall, säger Klas Svensson, rådgivare för energiåtervinning på Avfall Sverige.