Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Njudung Energi har kompletterat med elfilter i Sävsjö

Njudung Energi valde att komplettera rökgasreningen på en äldre 4 MW-panna i Sävsjö med ett nytt elfilter. Huvudskälet var att underlätta driften av rökgaskondenseringen samt få enklare rening av kondensatet. Dessutom klarar anläggningen redan nu kommande skärpta krav på stoftrening som för denna panna kommer att gälla från 2030.

Njudung_Tre grabbar
Stående på det nya elfiltret vid panncentralen Hantverkaren i Sävsjö (från vänster): Sigge Ahnstedt, biträdande driftchef på Njudung Energi samt Frans Andersson samt Tommy Petersson, drifttekniker i Sävsjö. Njudung_Tre grabbar

Värmecentralen i Sävsjö behöver inte uppfylla kraven på rening av rökgaserna enligt MCP-direktivet förrän 2030, eftersom anläggningens effekt är under 5 MW.

– Det tyngsta skälet till att Njudung Energi investerade i ett nytt elfilter 2018 var att komma tillrätta med problem med rökgaskondenseringen. Vi låg också på gränsen till att klara myndighetskravet som var maximalt 100 mg stoft per normalkubikmeter, berättar Sigge Ahnstedt, biträdande driftchef på Njudung Energi.

Stoft i kondensorn

Tidigare bestod reningen av en multicyklon och en rökgaskondensor. Efter multicyklonen fanns det kvar en hel del stoft som följde rökgaserna till kondensorn. Det ledde dels till att stoftpartiklar fastnade i rökgaskondensorn som satte igen, dels krävdes också större insatser för att klara av att rena kondensatet från kondensorn.

Drygt två miljoner kronor i investering

– Vi bestämde oss för att investera i ett elfilter för att lösa problemen. Det var AKJ som vann upphandlingen. Deras leverantör av filter är Save Energy från Schweiz. Investeringen för filtret var under två miljoner » kronor. Den totala investeringen var lite högre eftersom vi byggde rökgaskanaler, isolering, betongplatta med mera i egen regi med lokala entreprenörer. Det har fungerat bra att få ihop alla delar. Det enda som har krånglat var att få till en uppkoppling till Save Energy i Schweiz så att de kunde övervaka filtret, men till slut gick det. Det nya elfiltret togs i drift 10 december 2018 och i dag är rökgaskondenseringens funktion bättre, den sätter inte igen och vi behöver inte lägga lika mycket tid på att jobba med den, säger Sigge Ahnstedt.

Från baslast till topplast

Den äldre pannan levererades av Hotab 2003. Rökgaskondensering levererades av Svensk Rökgasenergi, SRE. 2003 var detta huvudanläggningen i fjärrvärmenätet i Sävsjö. En ny huvudanläggning togs i drift 2017. Den äldre pannan fungerar nu som spetslastpanna.

Under denna varma vinter har den äldre pannan knappt använts, säger Sigge Ahnstedt.

Filter med flera nyttor

AKJ marknadsför Save Energy på den svenska marknaden.

– Detta elfilter är lämpligt för mindre anläggningar i storlek från cirka 1 MW och uppåt. Det finns ett stort antal anläggningar runt om i Sverige i detta segment. Det kan röra sig om hundratals anläggningar som behöver kompletteras med bättre rökgasrening under de kommande tio åren. Vi har många förfrågningar och jobbar nu med att utreda anläggningar och ta fram förslag på olika lösningar, säger Gustav Jansson, vd på AKJ.

Enklare liv

Befintliga anläggningar behöver inte komplettera riktigt ännu.

– Men det kommer att bli en mängd anläggningar som ska byggas om och kompletteras vilket gör det klokt att vara ute i tid. Dessutom är det många anläggningar som har kondenseringar som kan få ett lite enklare liv genom att komplettera med ett elfilter. Elfiltret ger flera nyttor som detta projekt är ett exempel på, menar Gustav Jansson.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 1-2020 som även går att läsa som e-tidning.

Fakta

Krav enligt MCP-direktivet

Befintliga anläggningar under 20 MW får släppa ut högst 50 mg stoft per normalkubikmeter. För befintliga anläggningar över 5 MW effekt gäller kravet från 2025 och för anläggningar under 5 MW gäller kravet först från och med 2030.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy