Alla ämnen
Skogsbränsle

Ny kunskapssammanställning om skogsbruk på torvmark

Skogsstyrelsen har publicerat en ny rapport med titeln Kunskapssammanställning skogsbruk på torvmark, rapport nr 3-2016, författad av Andreas Drott.

våtmarksrestaurering, torv
Skogsstyrelsen vill minska osäkerheten av bland annat våtmarksrestaureringens inverkan på växthusgasbalansen. Foto: Gustav Kron, Giverton våtmarksrestaurering, torv

Bakgrunden till att rapporten har tagits fram är att Skogsstyrelsen har noterat en ökad skogsbruksaktivitet på torvmark de senaste tre-fyra åren. I slutet av 1800- och början av 1900-talet ökade intresset för att bedriva skogsbruk på torvmark i större skala i Sverige.

Efter 1990 har skogsbruksaktiviteten på torvmark varit jämförelsevis låg, men har nu åter ökat.

Rapporten för bland annat ett resonemang om vad som påverkar flödena av växthusgaser. Bland annat skriver rapportförfattaren att resultat från Sverige och Finland visar att flödet av koldioxid från mark till atmosfär ofta ökar efter dikning, som ett resultat dels av ökad cellandning från rötter, dels av nedbrytning av torv. Resultaten är dock inte entydiga. Metan produceras i syrefri miljö och oxideras i syresatt miljö. Detta gör att avgång av metan är låg eller obefintlig från dikad torvmark, medan den ofta är hög från odikad torvmark.

Fortfarande finns betydande osäkerheter när det gäller inverkan av dikning, beskogning, våtmarksrestaurering och askgödsling på växthusgasbalans. För att kunna ge väl underbyggda råd om vilken markanvändning som bör förordas ur ett växthusgasperspektiv behöver osäkerheterna minskas, enligt rapporten.

Rapporten finns att ladda ner från Skogsstyrelsens hemsida.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy