På Nordic Pellets Conference i Malmö presenterade Johan Vinterbäck, Energimyndigheten, formerna för en ny produkt inom bränslestatistik för fasta bränslen, månadsvis lagerstatistik för träpellets.
Sedan tidigare producerar Energimyndigheten tre statistikprodukter inom fasta bränslen.
Det är Trädbränsle, torv och avfallspriser som publiceras kvartalsvis sedan 1993, oförädlade trädbränslen, årsvis sedan 2013 och månadsvis nyhetsbrev inom biodrivmedel, biogas och fasta biobränslen.
Det finns flera skäl till att starta med lagerstatistik för pellets. Lagerläget har strategisk betydelse för försörjningssäkerheten. En bättre kännedom om lagringssituationen innebär att olika typer av insatser kan genomföras vid mer lämpliga tidpunkter.
Ökar förståelsen för prisbildningen
Lagerstatistik ger en kontinuerlig översikt över lagringssituationen för marknadsaktörer och samhällsplanering. Lagerläget påverkar priserna för biobränsle. Ökad kunskap om lagernivåer ökar förståelsen för prisbildningen. Bättre kännedom om lagermängder hjälper enskilda aktörer att undvika bristsituationer. Generellt sett ökar öppen statistik öppenheten på marknaden.
Nackdelar med att rapportera statistik generellt är ökad arbetsbelastning för rapporterande företag och en möjlig risk för spridning av känslig information.
Bakgrunden till att den nya lagerstatistik tagits fram är det dramatiska läget på energimarknaden generellt inklusive pelletsmarknaden under framförallt 2022. Under november 2022 och juli 2023 vid möten mellan PelletsFörbundet och Energimyndigheten identifierades nya behov.
Undersökning bland pelletsproducenter
Under 2023 fortsatte utvecklingen av formerna för undersökningen internt på Energimyndigheten och med PelletsFörbundet. Samråd hölls med Näringslivets Regelnämnd och Energimyndigheten fattade beslut att starta undersökningen. I januari skickades information till marknadsaktörerna.
Den första utsändningen av undersökningen skedde i januari 2024, med inrapportering i februari. Resultatet ska publiceras månadsvis på Energimyndigheten webbplats (ny länk som publicerades den 27 februari) och även på Pelletsförbundets webb.
De som deltar i undersökningen är pelletsproducenter, större användare av pellets samt handlare, på liknande sätt som till exempel för motsvarande oljeundersökning.
Mottagare av enkäten är 56 pelletsproducenter (varav några ingår i industrikoncerner), 11 företag som använder pellets (några anslutna till företagsgrupper) samt 13 terminaler (hamnar).
Begränsningar i rapporteringen
Oavsett hur resultaten sammanställs kommer det inte vara möjligt att kunna urskilja lagringssituationen för enskilda företag/rapportörer.
Inlämnad information skyddas i enlighet med offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Siffrorna kommer endast presenteras på nationell nivå och redovisas i två siffror: Totalt antal ton i lager och total lagerfyllnadsprocent
Nu det finns liknande lagerstatistik inom pellets som sedan tidigare funnits inom till exempel massaved, oljelager och gaslager.