Alla ämnen
Pellets

Ny maskin pressar pellets av halm direkt i fält

Ny maskin pressar pellets av halm direkt i fält
Thomas Fehren på Krone visade Premos 5000 på Borgeby fältdagar.

Världens första maskin som gör pellets av halm direkt i fält lanseras nu i Sverige.
– Du har samma värmevärde som träpellets, säger Thomas Fehren från tyska Krone.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

På lantbruksmässan Borgeby Fältdagar i juni visades Premos 5000 för första gången i Sverige och Bioenergi fick en genomgång av maskinen som ger ytterligare ett sätt att ta tillvara biomassa för bioenergi.

Premos 5000 dras långsamt av en stor traktor längs halmsträngarna. Halmen på åkern plockas upp med en tillhållarvals till en pickup och vidare till en inmatningsrotor.

Halmen förs med ett band upp mot de två pressvalsarna, där den ena rullens tänder passar in i den andra rullens håll.

Fem ton i timmen

Med ett högt tryck pressas halmen genom 2 000 22 centimeter långa hål in mot mitten av pressvalsarna. Pelletsen dras av mot en kniv i längder på mellan 15 och 40 millimeter och förs med en skruv och en elevator till en sålltrumma där löst material faller ned och återförs till pressvalsarna.

Den rena pelletsen åker med ett band till en behållare på 9 000 liter, eller cirka 5 000 kilo. Under pressningen hettas materialet upp till mellan 70 och 100 grader, men kyls ner av fläktar i behållaren.

– Kapaciteten är upp till fem ton per timme, så om allt går väl får du en balja i timmen, säger Thomas Fehren.

Pelletsen har en diameter 16 millimeter och liknar cigarrstumpar. Foto: Torbjörn Esping

Pellets av fyrkantsbalar

Maskinen kan också ställas upp för stationärt bruk för att göra pellets av fyrkantbalar. Då monteras pickupen bort och i stället installeras ett matarbord.

Snörena runt balarna tas bort automatiskt innan balen rivs av fyra valsar innan den lösa halmen ramlar ned på matarbandet in mot pressvalsarna.

I pelletsproduktionen tillförs inga tillsatser. Förutom vatten om materialet är för torrt (under 16 procent) och någon bioolja så att pelletsen inte ska fastna i pressvalsen.

– Olja, raps- eller solrosolja, gör processen mer flytande speciellt när du startar på morgonen med kalla temperaturer tills du har uppnått arbetstemperaturen.

Enorm potential för värme

Pelletsen är 16 millimeter i diameter och har en densitet på 700 kilo per kubikmeter. Krone kallar pelletsen ”strukturpellets” eftersom innehållet är inte är malt utan behåller gräsets struktur. Det största användningsområdet är som strömedel eftersom ett kilo kan suga upp till fyra kilo vatten.

Halmpelletsen kan även göra nytta som strukturmedel i foder till till exempel grisar.

Men även bioenergi är ett användningsområde som Krone framhåller. Halmpellets har enligt det tyska företaget en enorm potential som en förnybar energikälla.

Krone pekar på att det bara i Tyskland finns runt tio miljoner ton halm som skulle kunna användas till bränsle och ersätta fyra miljoner kubikmeter fossil olja.

I dag eldar ju många med halmbalar, halmpellets kräver mellan tre och fem gånger mindre lagringsutrymme och skulle kunna ge en mindre pannanläggning.

– Det är också möjligt för värme, du har samma värmevärde som träpellets, säger Thomas Fehren.

Halm passar dock inte i alla förbränningsutrustningar eftersom askhalten är högre jämfört med trädbränsle och askans egenskaper gör att den smälter vid lägre temperatur.

Pressvalsarna rullar motvarandra och har 2 000 hål.

Bättre i biogasreaktorn

Han pekar också på möjligheterna med halmpellets i biogasproduktion. I dag begränsar den höga ligninhalten och kolkvävekvoten den mikrobiella nedbrytningen, och därför lämpar sig halm främst i ett samrötningskoncept.

För att mikroorganismerna ska kunna omsätta halmen krävs också en finfördelning och förbehandling, och här är halmpellets ett intressant alternativ.

– Om du pelleterar har du ett mycket högre gasutbyte eftersom ligninet är förstört. På grund av hettan och trycket är strukturen i halmen annorlunda, det är inte som när man bara skär halmen, säger Thomas Fehren.

35 maskiner i världen

Än så länge har bara ett fåtal maskiner sålt i Tyskland, 12 kunder har köpt en eller i vissa fall två pelletpressar. Premos rullar också flera andra europeiska länder, samt i Australien, Kinan och Ryssland. USA är på gång.Totalt talar vi om 35 maskiner.
– Den stora utmaningen är att få marknaden för strukturpellets att växa. Strukturpellets har flera fördelar mot ”industripellets”, som vi kallar det. Industripellets är gjord på damm, vår pellet har fortfarande små bitar av strå när den öppnar sig, säger Markus Steinwendner, marknadschef på Krone.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy