Alla ämnen
Bränslehantering

Ny metod ersätter plast för täckning av flishögar

Livetech har utvecklat en metod för att täcka högar av biobränsle med ett skyddande vattentätt lager som samtidigt andas och släpper igenom fukt från bränslet. Konceptet sägs ha mindre miljöpåverkan och vara mer kostnadseffektivt jämfört med täckning med plast.

Livetech
Vatten, cellulosa och lim sprutas på högen med bränsle och bildar ett lager som skyddar mot regn och snö, men samtidig släpper ut fukt.

Metoden bygger på att vatten, cellulosa och ett patenterat lim blandas och sedan sprutas över bränslehögen i ett lager som är en halv till två centimeter tjockt. Metoden passar bra när biobränsle ska lagras i tre månader eller mer. När biobränslet sedan ska användas kan det täckande materialet följa med bränslet in i pannan.

Utvecklat under tio år

Bakom konceptet står innovatören Pertti Rytkönen som har utvecklat metoden i ungefär tio års tid. Tanken bakom konceptet är ersätta plast som täckmaterial för biobränsle.

– Metoden är bättre än plast ur miljösynpunkt och ett enklare sätt att skydda bränsleflis och torv. Kostnaden för cellulosa och vatten är låg, det fungerar bra med industrivatten. Kostnaden för täckning med Livetechs metod jämfört med täckning med plast är cirka 10 till 15 procent högre. Men sett ut ett livscykelperspektiv blir kostnaden lägre. Kostnaden för att samla ihop och hantera täckplast undviks, förklarar Matti Vaarna på Livetech i Vieremä i norra Savolax.

Moget koncept

För omkring tio år sedan testades konceptet i Sverige men då var det inte riktigt färdigutvecklat. Intresset har dock varit stort och därför har utvecklingen fortsatt. Nu har konceptet visat sig fungera bra och Uleåborgs universitet har varit med och utvärderat metoden. I Finland finns det flera företag som använder metoden regelbundet, till exempel Metsä Board som använder metoden på flis och Turveruukki som använder den på torv.

Nu är produkten utvecklad och klar att börja marknadsföras som en färdig produkt, säger Matti.

Livetech utför täckningen

Det är limmet och hur det ska användas som är Livetechs unika kunskap.

– Täckningen utförs av Livetech med en tankbil och en spruta. Vi tillverkar massan i tanken och har kunskapen om det lim som behöver tillsättas. Det är vi som kommer till platsen och utför täckningen som en tjänst. Det är en del i vårt affärskoncept. Normalt kan det ta en dag att genomföra en medelstor täckning.

Livetech
Metoden är lämplig för biobränsle som ska lagras mer än tre månader.

Bäst på vår och sommar

Materialet som sprutas på är fuktigt, men när täckmaterialet torkat skyddar det från att regn tränger in i materialet och släpper samtidigt igenom fukt från bränslet. Hur lång tid det tar för ytskiktet att torka beror på när täckmaterialet sprutas på.

Den bästa tiden att utföra täckningen är sommartid. Det ska helst vara över tio grader för att materialet ska torka på ett bra sätt, säger Matti.

Dags för pilotprojekt i Sverige

– Vi söker nu samarbete med intresserade kunder i Sverige för att genomföra de första uppdragen, dokumentera och diskutera lösningen. Vi vill visa kunder hur det går till, avslutar Matti Vaarna.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 2-2020 som finns att läsa som e-tidning här

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy