Alla ämnen
Gröna havet

Ny översikt: Här är bioenergianläggningarna som byggs runt Östersjön

Ny översikt: Här är bioenergianläggningarna som byggs runt Östersjön
Helen, energibolaget i Helsingfors, bygger om Salmisaari A för att kunna byta bränsle från kol till pellets i en fjärrvärmeanläggning. Den tillförda effekten blir 150 MW.

Flera länder runt Östersjön satsar stort på att bygga ut biokraft- och biovärmeanläggningar. Fortfarande planeras, byggs och driftsätts nya anläggningar. Även om antalet nya projekt inte är lika många som för några år sedan – finns fortfarande fossila bränslen att ersätta.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

I maj 2023 blev det klart att Valmet ska konvertera Helsingfors energibolag Helens fjärrvärmepanna Salmisaari A från kol till pellets. För att göra det möjligt byggs pannan om till förbränning med bubblande fluidiserad bädd (BFB).

Omställningen görs för att främja företagets mål att fasa ut kol och stärker samtidigt uppbyggnaden av ett hållbart energisystem. Den ombyggda pannan beräknas bli klar i januari 2025.

Kartan Gröna havet finns att läsa bland Bioenergitidningens andra kartor.

– Att konvertera en befintlig koleldad panna till biobränsleförbränning är ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att gå över från fossila till förnybara bränslen. Valmet har decennier av erfarenhet av framgångsrika pannkonverteringar, säger Niina Ollikka, direktör för affärsenheten Energi, ombyggnader och ombyggnader på Valmet.

Valmets leverans inkluderar en bränsleomvandling från pulveriserat kol till träpellets i en bubblande virvelbäddspanna med en bränslekapacitet på 150 MW.

El och etanol i Polen

Valmet levererar utrustning till ORLEN Poludnies SA för en andra generationens bioetanolfabrik i Jedlicze, Polen.

Leveransen inkluderar Valmets BioTrac-system för förbehandling med kapacitet att bearbeta cirka 400 ton torr halm per dag, en BioPower 48 MWth lignineldad kraftvärmeanläggning och ett Valmet DNA Automation-system.

Anläggningen ska starta 2024 och kommer att ha en kapacitet på 25 000 ton etanol per år. Ligninbränslen är en biprodukt från tillverkningen av etanol från halm.

Returträ istället för kol i Tyskland

SFW kommer att leverera en CFB-panna för biomassa till industriföretaget Solvays ssom producerar soda- och natriumbikarbonat i Rheinberg, Tyskland.

Den nya pannan ska använda återvunnen träflis för att generera energi till processen. De fossila koldioxidutsläpp kommer att minska med 295 000 ton per år. Investeringen kallad Woodpower 2 ska vara klar i slutet av 2024

Översikten i tabell – Gröna havet

Här redovisar vi en översikt med ett urval av aktuella biokraft- och biovärmeprojekt som tagits i drift de tre senaste åren räknat från år 2021 eller planeras att tas i drift i Sverige, Finland, Danmark, Estland, Lettland, Polen och norra Tyskland.

Ta del av kartan Gröna havet här!

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy