Alla ämnen
Biovärme

Ny rapport: Sverige störst på biovärme i Europa

Ny rapport: Sverige störst på biovärme i Europa
Biovärmen uppfattas som stabil och pålitlig, då biobränslet ofta hämtas lokalt och skapar arbetstillfällen på landsbygden runt om i Europa.

Biovärmesektorn växer fortsatt i Europa. Det visar Bioenergy Europes nya biovärmerapport för 2023.

– Med fler än 50 miljoner hushåll som i dag värms upp av biomassa, växter sektorn fortfarande. Det borde EU stödja genom ökad modernisering och digitalisering för att säkerställa att den levererar ännu mer när det gäller energisäkerhet och minskade koldioxidutsläpp, menar Bioenergy Europes generalsekreterare Jean-Marc Jossart.

Den totala biovärmekonsumtionen i EU har ökat med 76 procent från 2000 till 2021, visar rapporten. Efterfrågan ökar från flera olika sektorer; hushåll, industrier och fjärrvärme.

År 2021 stod värmesektorn för nästan hälften av den slutliga energiförbrukningen i EU. Cirka 73 procent av den totala värmeförbrukningen kom från fossila bränslen.

Under samma år stod biovärme för 83 procent av uppvärmningen från förnybara energikällor i i EU.

Sverige i topp på förnybar värme

Genom att använda bioenergi istället för fossil energi i värmesektorn, sparade EU-länderna cirka 162 Mt i koldioxidutsläpp, nästan lika mycket som Nederländernas totala årliga utsläpp.

Diagram: Bioenergy Europe

Ovan kan geografiska skillnader ses i andelen förnybar energi i värme- och kylasektorn, med de högsta andelarna i Norden där Sverige, Danmark och Finland använde 59, 51 och 50 procent förnybar värme under 2021.

Andelen var lägst i Irland på endast 7 procent, följt av Nederländerna med endast 8 procent förnybar energi och Belgien till 10 procent förnybar energi i värme- och kylasektorn.

Läs mer om statistiken här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy