Alla ämnen
Avfallssortering

Ny superanläggning ska öka materialåtervinningen

Ny superanläggning ska öka materialåtervinningen
Foto: Winell & Jern Arkitekter

År 2023 startar bygget av en toppmodern anläggning för avfallssortering i Linköping. Prislappen för anläggningen är cirka 400 miljoner kronor.

Tekniska verken i Linköping vill öka materialåtervinningen på sin avfallsanläggning. Därför ska de bygga en automatiserad sorteringsanläggning där plast, metaller, papper och organiskt material separeras från resterande avfall.

Anläggningen beräknas totalt minska koldioxidutsläppen med cirka 77 000 ton per år.

– Minskningen baseras på en klimatberäkning ur konsekvensperspektiv. Det vill säga vilka konsekvenser medför en sorteringsanläggning jämfört med om restavfall från hushåll fortsätter att gå direkt till energiåtervinning. Klimat- och resursnytta skapas bland annat genom att mängden plast till energiåtervinning minskas och genom den materialåtervinning och biogasproduktion som möjliggörs av utsorterade fraktioner, kommenterar Per Björneld, delprojektledare inom process på Tekniska verken i Linköping.

Fakta

Fakta sorteringsanläggning Tekniska verken i Linköping

Anläggningen väntas kosta cirka 400 miljoner kronor och ska delfinansieras av Naturvårdsverket genom Klimatklivet.

Klimatinvesteringsstödet uppgår till högst 134 miljoner kronor. År 2025 väntas anläggningen sättas i drift.

Upphandling pågår

Nu pågår en upphandling där Tekniska verken ska hitta lämpliga partners inom projektet. Kontrakten väntas vara klara våren 2023.

Sorteringsanläggningen ska byggas inom Gärstadområdet och få en toppmodern teknik. Den kommer till viss del likna Sörab:s och Stockholm Exergis eftersorteringsanläggning i Brista.

– Systemlösningar och aktörer är inget vi kan kommentera i dagsläget eftersom upphandling pågår. Men det är troligt att viss teknik kommer att likna den som finns i Brista, exempelvis NIR-baserad utsortering av plast, säger Per Björneld.

Han uppskattar att cirka 75 000 ton avfall kan sorteras ut per år. Utsorterat avfall av plast, metall och papper ska gå till materialåtervinning. Organiskt material ska gå till biogasproduktion och restfraktioner till energiåtervinning.

materialåtervinningen
Foto: Winell & Jern Arkitekter

Vilka utmaningar innebär det att bygga denna typ av sorteringsanläggning?

– De tekniska utmaningarna, att både implementering och drift sker på ett effektivt sätt och lever upp till de mål vi har om att öka materialåtervinning och cirkulära flöden. En utmaning är också den omvärldssituation som råder just nu, vilket påverkar logistikkedjan kraftigt, säger Christer Kjellberg, projektledare på Tekniska verken.

Ersätter inte källsortering

Den nya anläggningen innebär inte att Linköpingsborna kan pusta ut och sluta källsortera, utan anläggningen ska fungera som ett slutligt steg i rätt riktning.

– Vi vill lyfta fram att anläggningen inte innebär att hushållen kan sluta sortera, utan att det är ett extra skyddsnät som fångar upp det som annars gått förlorat, samtidigt som vi minskar skorstensutsläppen, säger Christer Kjellberg.

Tekniska verken uppger också att kvaliteten på materialet som återvinns blir högre när det sorteras vid källan i hushållet, alltså direkt ner i återvinningskärlen. Därför är det bäst om hushållen sorterar förpackningar själva och lämnar in till återvinningscentraler.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy