Kina planterar 30 miljoner hektar skog, och de är inte ensamma. I lördags publicerade Svenska Dagbladet en artikel om kinesisk skogsplantering av tidningens Kina-reporter och Kina-kännare Ola Wong. Jag tar artikeln som utgångspunkt för en blogg om världens skogar.
Vi hör alltid bara talas om de skogar som huggs ner eller som brinner, men vi hör aldrig eller sällan talas om de skogar som växer så det knakar och skogar som anläggs. Det har att göra med miljöjournalistikens invanda mönster, att beskriva hur naturen och miljön hela tiden hotas i en till synes ohejdad nedåtgående spiral.
Men det finns också en hel del positiva processer. Skogarnas tillväxt hör dit. Precis som Hans Rosling kom att ägna sitt liv åt att lyfta fram de positiva utvecklingsprocesserna inom hälsovård och social ekonomi, så borde någon naturvetare göra detsamma med skog och odling. Det finns mycket factfulness på det här området, som behöver synliggöras. Det kommer att ifrågasättas, precis som det nu pågår en livlig debatt på vissa kultursidor kring Roslings gärning och böcker. Det skaver, också när det går bra, eftersom gamla invanda tankemönster ifrågasätts. Det är nog i Roslings fall särskilt jobbigt för utvecklingsforskare med marxistisk grundsyn när Marx utarmningsteori motbevisas av verkligheten.
Tillbaka till skogarna. Ola Wongs rubrik lyder ”Världens skogar står och faller med Kina”. Där har han fel. Men han har rätt om den fantastiska utvecklingen i Kina.
Man kan undra varför Svenska Dagbladet gömde undan Ola Wongs artikel i sin näringslivsdel och inte gjorde någon rubrik på sin förstasida och inte heller på SvD Näringslivs förstasida, trots att det är en mycket omfattande artikel.
Den inleds med ett avsnitt om Kinas samarbete med det svenska sågverksföretaget Bergkvist-Insjön (Svebiomedlem, för övrigt), och om det kinesiska intresset för svenskt skogsbruk. Sedan följer en text där bland annat den stora kinesiska satsningen på trädplantering redovisas – ”den gröna kinesiska musen”. Ola Wong säger att det handlar om en investering på 80 miljarder dollar som Kina satsat under de senaste fem åren, vilket lett till plantering av en yta som är lika stor som den svenska skogsarealen, alltså omkring 25 miljoner hektar. Ola Wong menar att skogsplanteringen i första hand handlar om att förhindra ökenspridning, och hans bild är man sätter monokulturer av barrträd över stora ytor. En stort uppdragen drönarbild illustrerar detta.