Alla ämnen
Politik

Nytt i Svebiobloggen: Gotlandspiloten skulle behöva lite biobränsle

Gotland ligger mitt i Östersjön. Det blåser bra kring ön, och solen skiner – åtminstone på sommarhalvåret. Men ön är platt och ganska torr, så det finns ingen vattenkraft att tala om. Men nog växer det både skog och åkergrödor på Gotland, så det måste väl finnas goda förutsättningar för bioenergi?

Energimyndigheten har fått ett uppdrag att studera hur Gotland skulle kunna bli en förebild för ett 100 procent förnybart energisystem. En pilot som kan vara ett föredöme för andra öar, för Sverige och för andra länder. Spännande. Men Energimyndigheten har valt att bara lyfta fram de tekniker och aspekter som är inne i den dagsaktuella debatten – de energipolitiska modeflugorna. Den saknar helt och hållet analyser av kostnader och regionalekonomiska effekter, som varaktig lokal sysselsättning. Och bioenergin har fullständigt hamnar i bakvatten. Gotlandspiloten saknar biobränsle!

Gotlands markägare och landsbygdens företagare måste lyfta fram sina alternativ för att inte bli totalt överspelade. Deras roll kan inte inskränkas till att erbjuda sina tak på ladugårdar, logar och maskinhallar som solfångarytor.

Gotlandspiloten begränsad till vind och sol

Rapporten från Energimyndigheten heter Smart och förnybart energisystem på Gotland (ER 2018:5).

Istället för att ta ett helhetsgrepp på öns energianvändning har man valt ungefär följande frågeställning: Hur ska man kunna producera maximalt mycket vindenergi och solenergi på Gotland, och hur ska man kunna bli av med all denna förnybara el? Hur ska man kunna lagra denna el så den kan användas när den möjligen behövs? Rapporten handlar om ett elektrifierat Gotland från vind och sol.

Läs hela

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy