Alla ämnen
Biovärme

Nytt initiativ synliggör cirkulär ekonomi i praktiken

Sverige är världsledande på att bygga hållbara städer och samhällen för att på så sätt skapa en cirkulär ekonomi. I kommuner och regioner har vi under lång tid arbetat för att förbättra vår resurshushållning – att återanvända och återvinna det avfall som inte går att förebygga, att ta tillvara energin i det som inte går att materialåtervinna och det värmeöverskott som uppstår och att minimera de rester som blir över.

Nu lyfts fjärrvärme som en viktig del i den cirkulära ekonomin, med Stockholm som ett gott exempel. Det skriver Energiföretagen i ett pressmeddelande den 23 maj.

– Genom att underlätta samverkan mellan offentliga och privata aktörer inom avfall, energi, vatten och avlopp, kan vi cirkulera mer. När vi tar vara på överskottsenergi och resurser används klokare sparar vi både pengar och miljö, säger Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige.

I en ny film beskriver branschorganisationerna Energiföretagen Sverige, Avfall Sverige, Energigas Sverige och Svenskt Vatten hur den cirkulära ekonomin hänger ihop. En pedagogisk broschyr har också tagits fram med exempel på hur fyra olika kommuner – Stockholm, Växjö, Umeå och Gotland – bidrar till den cirkulära ekonomin i praktiken.

– Stockholm är ett bra exempel på hur samverkan kan minska både utsläpp och resursanvändning. Inom projektet Öppen fjärrvärme köper Fortum Värme upp överskottsvärme från bland annat datorhallar och livsmedelsbutiker och återanvänder den i fjärrvärmenätet. Där kommer även överskottsvärme från avloppsreningsverken till nytta, liksom värme från produktion av biokol, ett annat samarbete inom staden. Och avfall som inte kunnat återvinnas på annat sätt blir el och fjärrvärme till stockholmarna, fortsätter Pernilla Winnhed.

De fyra branschorganisationerna uppmanar både enskilda och politiker att bidra. Tekniken finns. Nu gäller det bara att tänka efter före, så att vi kan cirkulera mera!

Under årets Almedalsvecka i Visby arrangerar de fyra organisationerna ett seminarium på samma tema; Cirkulär ekonomi i praktiken, måndagen den 3 juli kl 10.30, Campus Gotland, Cramérgatan 3. Läs mer här.

Se filmen om cirkulär ekonomi.

Läs broschyren Cirkulär ekonomi i praktiken.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy