Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Den naturliga energiskogen kring åkrar och vägar

I lövsprickningen ser man plötsligt hur mycket lövsly det finns i det svenska landskapet. Det är naturlig energiskog med väldig växtkraft, som kan skördas och tas tillvara för att ge el och värme. Forskarna på SLU har räknat ut att det handlar om 5 – 10 TWh (terawattimmar) om året. Några hundra MWh (Megawattimmar/miljondels TWh) ligger längs åkerkanterna i mitt sörmländska landskap, som vittnesmål om potentialen.

Sly avverkat i Sörmland. Foto: Kjell Andersson
Sly avverkat i Sörmland. Foto: Kjell Andersson

Det är en vanlig uppfattning bland miljödebattörer, forskare och byråkrater att biomassa för energi är en begränsad resurs. I någon yttersta teoretisk mening är det naturligtvis sant – inga träd växer upp i himlen – men i praktiken är det oändligt långt tills vi slår i taket. Och i Sverige har det aldrig varit brist på biobränslen.

Tvärtom, det har alltid varit överskott, och ju mer man använt desto mer har det kommit ut på marknaden. Vi på Svebio brukar säga att man kan producera dubbelt så mycket biobränslen som vi producerar idag. Men om det är exakt 100 TWh mer eller bara 80 TWh mer, eller kanske 140 TWh mer, det har inte så stor betydelse. Det viktiga är att vi kan öka, och dessutom öka mycket redan i närtid.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy