Det finns många viktiga energifrågor som behöver diskuteras inför valet 2022. Men kärnkraften hör inte till dem. Den förenklade debatt som utbrutit om ”vindkraft kontra kärnkraft” är fördummande och bygger till stor del på spekulation i människors okunskap och illa underbyggda föreställningar. En sluggerartad debatt för och mot kärnkraft är det vi minst behöver, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef för Svebio.
Någon kanske tycker att det inte är en sak för Svebio att recensera den här debatten, eller att över huvud taget ha synpunkter på kärnkraftsfrågan. Men det som hänt kring EU:s taxonomi visar att det är i högsta grad relevant för Svebio och för andra bioenergiintressenter att lägga sig i den övergripande energipolitiken.
När EU-kommissionen vill göra fossil naturgas och kärnkraft till ”hållbara investeringar” under de närmaste årtiondena kan vi inte sitta stilla i båten. Särskilt inte som EU-kommissionen låtit bioenergins motståndare få en huvudroll i framtagandet av taxonomin, och infört diverse restriktioner mot användningen av biomassa från skogen och helt förbigått möjligheterna att ta vara på avfall för energiutvinning.
Investerarna och penningplacerarna har fått en tydlig signal om att det är något skumt med bioenergi, men har nu fått klartecken att kanalisera kapitalströmmar till gasledningar och nya kärnkraftverk. EU:s fonder kommer styras inte bara till förnybar energi utan i hög grad till fossil gas och kärnkraft
Tolv nya reaktorer i Frankrike
Resultaten har inte låtit vänta på sig. Frankrikes president Macron har redan gått ut och vänt på landets syn på kärnkraften. För några år sedan talade han om gradvis neddragning. Nu vill han bygga tolv nya reaktorer, och hoppas förstås på delfinansiering från EU.
Ett ännu tydligare exempel är Polen. Den polska regeringen har presenterat en plan för att bygga fem nya naturgaskraftverk med en kapacitet på 3 700 megawatt (motsvarande 3 – 4 kärnkraftsreaktorer), som ska ersätta kolkraftverk. Man går alltså från gammal fossil energi till ny fossil energi, och gör sig beroende av importerad naturgas, som till allt större andel kommer från Ryssland. Det verkar inte vara särskilt smart energi- och klimatpolitik. Men genom taxonomin har ju den här typen av investeringar fått godkännande från högsta politiska ort…
Läs hela bloggen här.