Biogasfabriken i Jordberga i Skåne har slutat köpa in råvara från bönderna i trakten, och en nedläggning hotar. Andra biogasanläggningar runtom i Sverige har svårt att klara ekonomin, och de som funderar på att bygga nya anläggningar, och fått löften om pengar från Klimatklivet, tvekar om att satsa. Den svenska biogasen är i kris, och det beror på en politik som inte hänger ihop. Någon måste ta initiativ för att rädda den svenska biogasen, och det är bråttom.
Jordbergafabriken hotas från två håll. Dels från Danmark, dels från EU. Dessutom av en obegriplig passivitet från svenska politiker och energibyråkrater. Läget beskrivs bra i artiklar av Torbjörn Esping i ATL (kräver inloggning) och i Trelleborgs Allehanda liksom i Kristianstadsbladet. Är det ingen på riksnivå som läser tidningar och ser vad som håller på att hända?
Vid Jordberga, på Söderslätt mellan Trelleborg och Skurup, inte långt från Sveriges sydspets Smygehuk, fanns fram till 2008 ett sockerbruk, som sedan revs. Några stora markägare i området tog därefter initiativ till att bygga en biogasanläggning. De bildade Skånska Biobränslebolaget och fick med sig E.on, Nordic Sugar och Swedish Biogas International på planerna, det senare bolaget som huvudägare. Följden blev Sveriges största biogasanläggning med en kapacitet att producera 110 GWh biogas om året, motsvarande fem procent av hela den svenska biogasproduktionen.