Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Ökad spårbarhet kan ge mer transparens i hela palmoljekedjan

Neste meddelade i våras att företaget satt upp mål för spårbarhet för PFAD, en restprodukt från raffinering av råpalmolja till palmolja. PFAD är en av över tio olika förnybara råvaror som Neste använder för att tillverka HVO. Bioenergi pratade med Carl Nyberg, marknadsansvarig för Skandinavien på Neste, om hur arbetet med spårbarhet går.

Neste producerar biodrivmedel för användning i bland annat personbilar, lastbilar och flygplan.
Neste producerar biodrivmedel för användning i bland annat personbilar, lastbilar och flygplan.

– Hållbarhetsfrågan är otroligt viktig för oss. Vi vill leverera produkter som våra kunder vill köpa och de vill ha konkurrenskraftiga alternativ till de fossila bränslena. Vi jobbar med att ta fram hållbara och ansvarsfulla lösningar, säger Carl Nyberg.

Spårbarhet

Neste meddelade i våras att företaget har satt upp ambitiösa målsättningar för att PFAD under 2017 ska vara fullt spårbar tillbaka till palmoljekvarnarna. Nästa mål är att 2020 ha spårbarhet för PFAD hela vägen till plantagerna. Målet för 2017 är redan uppnått. Neste har redan sedan flera år full spårbarhet och certifiering av den råa palmolja företaget använder.

– Vi siktar nu på att ha full spårbarhet till plantagen för PFAD. Det är ett betydligt mycket större jobb. Det blir ett stort nätverk av producenter som ska spåras, säger Carl Nyberg.

Förändring även för livsmedelsindustrin

Vid kvarnarna pressas palmfrukterna och råpalmoljan körs därefter vidare till ett raffinaderi där palmolja produceras huvudsakligen för livsmedelsindustrin samtidigt som oätlig PFAD avskiljs.

Vi bedömer att om vi uppnår målet med spårbarhet av PFAD till odlingen, kan vi samtidigt uppnå att ungefär 40 procent av den råpalmolja som raffineras är fullt spårbar till plantagen, det blir en stor förändring även för livsmedelsindustrin. Det betyder att när vi fortsätter att jobba med spårbarhet av PFAD kan vi göra en stor förändring för att öka transparensen i hela palmoljekedjan. Vi kommer inte att kunna göra detta ensamma, utan vi samarbetar med de stora livsmedelsproducenterna, säger Carl Nyberg.

Problem finns

Det är klart att det finns problem inom palmoljeindustrin, men att lämna industrin åt sig själv är ingen lösning eftersom efterfrågan för livsmedelsanvändning finns där och livsmedelsföretagen inte har krav på samma nivå som vi har inom drivmedel, säger Carl Nyberg.

Hållbarhetskrav ger förändring

– Det är många producenter som vi har pratat med som i början inte hade en aning om vad det här med hållbarhetsfrågor är. Producenterna mötte ett för dem okänt finskt bolag som började försöka tala om för dem hur de ska sköta sina affärer.

Palmoljeindustrin är intresserad och villig att jobba mer med hållbarhetsfrågor, men jag tror inte den har samma drivkraft att göra det på egen hand. Om vi sätter värde på hållbarhet i Sverige kan det leda till förändringar inom hela palmoljeindustrin, säger Carl Nyberg.

Vaknat upp

I Malaysia har staten ställt krav på att palmoljeproduktionen ska nå vissa hållbarhetskrav och viss spårbarhet.

– Jag tror att hela industrin har vaknat upp och inser att det finns problem inom verksamheten och att industrin måste göra något åt det. Den kraftiga kritik mot palmolja som kommit från bland annat USA och Europa har lett till en positiv utveckling inom industrin, men har vi kommit i mål? Absolut inte, det finns massor kvar att göra. Att kategoriskt säga att vi inte vill vara med tror jag är ett misstag, avslutar Carl Nyberg. 


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 5-2017. Som prenumerant på Bioenergi eller som medlem i Svebio får du tillgång till alla våra artiklar direkt. Beställ din prenumeration

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy