Annons Annons
Annons Annons

Nytt i Svebiobloggen: Dags för stora trähus och furumöbler från ”öknen i skogen”

I DN:s kulturdel finns idag en artikel om årets Möbelmässa i Stockholm. Skribenten Sverker Lenas skriver att ”trä har lanserats som framtidens förnybara byggmaterial”. Han har pratat med arkitekten Christian Halleröd som slår ett slag för furu som material för möbler och inredningar på mässan. Vem vet, kanske är det dags för revansch för de furumöbler som kastades ut från vardagsrummen för några år sedan.

För oss som jobbar med bioenergi och bioekonomi är det en självklarhet att trä ÄR det förnybara bygg- och möbelmaterialet. Vad finns det för andra alternativ? Biobaserad plast? Rotting? Åtminstone för husbyggnad är det trä som gäller om vi ska tänka förnybart och hållbart.

Men det kan bli svårt att övertyga de urbana journalisterna och konsumenterna om miljönyttan. Så här avslutar Sverker Lenas sin artikel efter att ha citerat Svenskt Trä, som i ett pressmeddelande framhåller furu som ett förnybart material med korta transportavstånd och ”hållbar” avverkning (Lenas citationstecken):

Att sedan svenska skogar brukas så intensivt att de biologiskt sett har förvandlats till döda öknar är en annan historia.

Skogsbruket har ett informationsproblem och i breda kretsar ett image-problem, kan man lugnt konstatera. Inte minst bland storstadsjournalisterna.

Läs hela blogginlägget

Vi använder oss av cookies. Läs mer