Annons Annons
Annons Annons

Svebiobloggen: Usel vetenskap från EU:s forskningsinstitut

Den 1 juli publicerades en anmärkningsvärd artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature. Den meddelade i rubriken att avverkningarna i Europa ökat abrupt efter 2015 och den blev stort uppmärksammad ibland annat i the Guardian och i le Monde, tidningar som har stor trovärdighet bland miljövänner i Europa och globalt.

avverkning

Foto: Kjell Andersson

Nature hade också en ledarartikel där man stöttade budskapet i den ”vetenskapliga” artikeln (Jag sätter ordet inom citationstecken efter jag inte tycker att det handlar om vetenskap).

Slutsatsen i artikeln är att skogsavverkningarna i Europa har ökat med 49 procent mellan perioden 2011-2015 och 2016-2018, och att uttaget av biomassa ökat ännu mer, med hela 69 procent. Särskilt skulle ökningarna av avverkningarna ha varit i Sverige och Finland, som har stora skogsarealer. Men också en rad andra länder noteras för kraftigt ökad avverkning. Det man påstår sig ha mätt är arealen slutavverkning, alltså hyggesytorna. Det har skett med fjärranalys, dvs genom att studera satellitbilder.

Läs hela blogginlägget hos Svebio

Vi använder oss av cookies. Läs mer