Biokraftanläggningen i Örkelljunga blir Aganitys sjunde anläggning i Sverige. Turbinens kapacitet på 250 kW el. Klimatbesparingen med el från biobränsle motsvarar över 1000 ton koldioxidekvivalenter per år vid ersättning av europeisk marginalel.
Med en ORC-turbin från Norrköpingsbolaget Againity kommer biobränsle från lokala skogar att omvandlas till grön el på Örkelljunga Fjärrvärmeverk.
– Vi är glada dels för att kunna göra en ekonomiskt god investering, dels för de miljömässiga vinningarna och inte minst för att få vara med och leda utvecklingen framåt, säger Stefan Jacobsson, vd på Örkelljunga Fjärrvärmeverk AB. Ägarna, styrelsen och företagsledningen står alla enade bakom investeringsbeslutet.
Flispannor driver ORC-turbin
Örkelljunga Fjärrvärmeverk har idag två flispannor på 7 respektive 3,5 MW som tillsammans producerar ca 35 GWh värme per år. ORC-turbinen kommer att installeras under hösten 2018 och blir Againitys sjunde installation i Sverige.
– Vi är glada för att ha fått förtroendet att leverera en 250 kW ORC till Örkelljunga Fjärrvärmeverk, säger David Frykerås, vd på Againity AB. Det är roligt att se att det är fler som går vidare med ORC-teknik efter att vi nu har ett antal maskiner i drift som visat på hög tillgänglighet och stabil produktion.
El från hetvatten
Tekniken grundar sig i den så kallade organiska Rankine-cykeln (ORC) vilken möjliggör att lågtempererade värmeflöden, i det här fallet 130-gradigt hetvatten, kan användas för att utvinna elektricitet. Den mycket enkla installationen utgörs av två rördragningar till pannkretsen, två rördragningar till fjärrvärmereturen och en elkabel.
Med drygt 400 fjärrvärmenät i Sverige som saknar elproduktion så finns det mycket kvar att göra för Againity. Under juni installeras ännu en ORC-turbin i Katrineholm och efter sommaren en i Hörby. Tack vare minimalt underhåll och den låga tillverkningskostnaden för Againitys patentsökta turbin blir lönsamheten i installationen god trots de låga elpriserna på marknaden. Att det finns miljömässiga vinster med Againitys lösning bekräftas av utmärkelsen ”Årets Climate Solver 2018” som bolaget tilldelades av Världsnaturfonden WWF tidigare i veckan.