Alla ämnen
Pellets

Orkla inviger fossilfri energianläggning levererad av AKJ

Orkla inviger fossilfri energianläggning levererad av AKJ
Bandklippning på invigning av fossilfri energianläggning i Kumla. Foto: Orkla

Orkla skippar fossilt och inviger sin nya energianläggning, som drivs av en biobränslepanna.

Vid Orklas nya energianläggning i Kumla tillagas bland annat svenska klassiker som Felix Risgröt, BOB saft och Ekströms blåbärssoppa nu fossilfritt.

Bytet till en biobränslepanna kostade cirka 30 miljoner kronor, där cirka 10 miljoner kronor kom från Klimatklivet.

– Vi är väldigt glada över att vi i dag tar nästa stora steg för att ställa om hela vår livsmedelsproduktion till en helt fossilfri verksamhet, säger Nina Tidén, projektchef för Orkla Foods Sverige.

Fakta

Orklas miljöarbete

Dagligvaruföretaget Orkla har som mål att nå nettonoll-utsläpp av växthusgaser genom hela värdekedjan till 2045* och strävar efter att bara använda fossilfria energikällor senast 2030.

Orklas mål är verifierade och godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi) för att ligga i linje med 1,5 gradersmålet.

Orkla Kumla är koncernens fjärde livsmedelsanläggning i Sverige som nu tar steget och blir fossilfri. På Orkla Kumla kokar och tillagar ca 160 medarbetare soppor, drycker, krämer, såser och kyld färdigmat, bland annat Ekströms blåbärssoppa, FELIX Risgröt, FunLight drycker och BOB Saft.

Drivs med pellets

Den nya pannan drivs med pellets som tillverkas av biprodukter från skogs- och träförädlingsindustrin och har en total effekt på 5 MW. Genom att använda biopellets som bränsle för produktionsprocesserna minskas fabrikens koldioxidutsläpp med cirka 90 procent.

– Omställning till förnybar energi kostar men är oerhört central för att vi ska nå våra klimatmål. Investeringen hade inte kunnat genomföras i samma takt utan stöd från Klimatklivet som varit väldigt värdefullt, säger Nina Tidén.

Sedan tidigare är den el som Orkla Kumla använder fossilfri genom att den köps med ursprungsgarantier från Orklas egna vattenkraftverk i Norge.

Anläggningen

AKJ Energiteknik har konverterat Orklas livsmedelsindustri i Kumla från fossil gas till bioenergi. Fabriken är en av Sveriges större producenter av saft, drycker, kräm, gröt och färdigmat med en produktion på ca 62000ton. Målet är en fossilfri ångproduktion, konverteringen motsvarar ca 3600 ton CO2 per år.

AKJ har designat ångsystemet utifrån produktionens speciella cykler och processer. Pannanläggningen på ca 5MW och har utförts med AKJs avancerade förbränningssystem samt rökgasreningsutrustning med elektrofilter. AKJ har varit totalentreprenör och kontraktet omfattade projektering, montage och driftsättning av komplett pannanläggning med mark, grundläggning, pannbyggnad, förbränningsutrustning, ång- och matarvattensystem, bränslehantering, el-, styr-, rörinstallationer samt rökgasrening.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy