Alla ämnen
Bioenergi i industri

Outsourcing med bioenergi och torv viktig del i Valios energistrategi

Valio bygger sin energistrategi på tre delar, hög tillgänglighet, kostnadseffektivitet och hållbarhet. Valio klarar detta till stor del genom outsourcing och lokala bränslen som biobränslen och torv. Peter Fabritius, energichef på Valio, berättar här om hur Valio jobbar.

Tillgänglighet, kostnadseffektivitet och hållbarhet är tre nyckelområden i Valios energistrategi, säger Peter Fabritius, energichef på Valio.
Tillgänglighet, kostnadseffektivitet och hållbarhet är tre nyckelområden i Valios energistrategi, säger Peter Fabritius, energichef på Valio. Tillgänglighet, kostnadseffektivitet och hållbarhet är tre nyckelområden i Valios energistrategi, säger Peter Fabritius, energichef på Valio.

Valio bygger sin energistrategi på tre delar, hög tillgänglighet, kostnadseffektivitet och hållbarhet. Valio klarar detta till stor del genom outsourcing och lokala bränslen som biobränslen och torv. Peter Fabritius, energichef på Valio, berättar här om hur Valio jobbar.

Valio har 13 produktionsanläggningar i Finland, två i Estland och en i Ryssland.

– Vi har utlokaliserat värmeproduktionen på tolv av våra finska anläggningar och sköter själva en anläggning. Adven är vår stora samarbetspartner, de sköter åtta av våra anläggningar. Men vi har också avtal med Vapo och Gasum. Några av våra anläggningar ligger nära skogsindustrier som vi samarbetar med kring energiförsörjning. Det gäller till exempel vårt ysteri i Äänekoski där vi köper värmen via Äänekosken Energia och där värmen kommer från Metsä Groups industri. Vi har ett liknande arrangemang i Joensuu där vi samarbetar med UPM-Kymmene, säger Peter Fabritius, energichef på Valio.

Tillgänglighet viktig

– För ett mejeriföretag är produktionsanläggningarnas funktion ytterst viktig. Tillgängligheten har högsta prioritet i Valios energistrategi. Kostnadseffektivitet har också hög prioritet. Vi måste hålla uppe lönsamheten för att kunna betala ett så bra pris som möjligt till våra ägare, mjölkproducenterna. Som tredje nyckelområde har vi definierat hållbar utveckling och miljöaspekter.

Biobränsle och torv huvudbränslen

Biobränsle och torv är huvudbränsle för de flesta av Valios energianläggningar. Den senaste konverteringen tas i drift i Uleåborg i sommar och i Jyväskylä kommer ännu en konvertering att tas i drift under hösten 2017. Några anläggningar som ligger nära naturgasnätet i Finland kommer att fortsätta med naturgas som huvudbränsle. En liten anläggning i Suonenjoki använder propan.

– Under 2015 använde vi cirka 70 procent biobränsle och torv, 14 procent naturgas, 15 procent olja och en procent propan och kol (via lokala fjärrvärmenät). Med de två nya anläggningarna i Uleåborg och Jyväskylä kommer oljeanvändningen att halveras och vi närmar oss 80 procent biobränsle och torv. Naturgasen kommer, som det ser ut nu, att bli kvar. Olja kommer bara att finnas kvar som reservbränsle och för topplast. Valio håller fast vid strategin att använda biobränsle och torv trots låga oljepriser.

– Vi bedömer att det låga oljepriset är tillfälligt och oljepriserna har redan stigit något sedan början av året. Men det är omöjligt att säga hur länge situationen med låga oljepriser kommer att vara.

Köpa energitjänster eller driva själv?

För många år sedan tog Valio beslutet att utlokalisera sin energiproduktion. Peter Fabritius resonerar kring valet mellan att själva driva energianläggningarna eller att köpa in energi som en tjänst.

– Vi har samarbetat med Adven sedan slutet av 1980-talet och det har fungerat bra. Jag funderar ofta på vad som är det optimala för ett företag av vår storlek med 13 anläggning-ar. Det skulle vara möjligt för oss att driva anläggningarna själva. Men den här typen av verksamhet kräver också övervakning 24 timmar per dygn sju dagar i veckan. Det innebär att det lönar sig att bygga ett centralt övervakningscenter som till exempel Adven har gjort. Vi utnyttjar deras resurser och det blir en synergieffekt som gynnar oss båda. Energiförsörjningen kan betraktas som en egen verksamhet med värmeproduktion inklusive bränsleupphandling, drift, övervakning, med mera. Adven har visat sig behärska denna verksamhet. Hittills har vi löst det genom att utlokalisera energiförsörjningen och vi är nöjda, säger Peter Fabritius.


Denna text publicerades först i Industriguiden 2016

Fakta

Om Valio

Valio är Finlands största mejeriföretag. Valio och företagarna på mjölkgårdarna sysselsätter tiotusentals människor runt om i Finland och Valios verksamhet ger intäkter för över en miljard euro i Finland.

  Valios energianvändning:

  • Värme: 500 GWh
  • El: 250 GWh

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy