Alla ämnen
Pellets

Nytt i Svebiobloggen: Nu kan vi äta fossilfri ostkaka från Frödinge

Klimatomställningen av den svenska livsmedelsindustrin går snabbt, bort från fossila bränslen som olja, gasol och naturgas, till förnybar bioenergi.

Jag var själv med vid invigningen av en pelletspanna som ger ånga till Orklas anläggning i Frödinge, där man gör ostkaka, tårtor och andra bakverk. Den pelletseldade ångpannan har levererats av VeÅ i Sävsjö, och den minskar utsläppen av fossil koldioxid med 900 ton om året. Frödinge kan tjäna som en konkret illustration till vad som kan göras för att ge oss mat med minimala utsläpp.

Synd bara att också livsmedelsbranschen hjälper till att sprida myten om att det är maten som hotar klimatet. Livsmedlen är ju tvärtom en del av det förnybara energisystemet, där vi tar vara på solenergin via våra växter. Men givetvis kan produktionskedjan för livsmedel sänka sina klimatutsläpp, precis som alla samhällssektorer. Och förädlingen av livsmedel i Sverige håller i snabb takt på att göras fossilfri. Frödinge är ett fantastiskt exempel på detta.

Tätorten Frödinge ligger en mil öster om Vimmerby, i en mellanbygd med mycket skog och insprängda åkrar och ängar. Det är ”Emil i Lönneberga-land”, där mjölkproduktion alltid varit basen i jordbruket, men på senare tid allt mer skogsbruket. I Frödinge fanns en liten lokal mejeriförening. Den dåvarande direktören, Gösta Carlsson, kom på 1950-talet på idén att tillverka småländska ostkakor, och de första ostkakorna kom ut på marknaden 1955. Man använder fortfarande samma recept som då: mjölk med grädde, ägg, socker, mjöl, mandel och ostlöpe. Grunden var förstås mjölken från de egna medlemmarna, som genom ostkakan fick högre saluvärde.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy