Uddevalla Energis pelletsfabrik fungerar som en vanlig pelletsfabrik förutom två saker: Den producerar ingen pellets på vintern när pellets behövs som mest och den gör att Uddevalla Energi kan driva sitt kraftvärmeverk i Lillesjö även när det är varmt ute. Kraftvärmeverket och pelletsfabriken är sammanbyggda och fungerar som ett energikombinat.
Robert Sensier, driftchef för pelletsproduktionen på Uddevalla Energi berättar hur pelletsfabriken från 2015 fungerar idag och vad det finns för erfarenheter.
– Vi använder överskottsvärmen från det avfallseldade kraftvärmeverket på Lillejsö under den varma tiden på året för att torka fuktigt sågspån som vi köper från sågverk i regionen. Av det torkade spånet tillverkar vi pellets. Det är en lösning som fungerar väldigt bra, säger Robert Sensier.
Om inte Uddevalla Energi hade haft pelletsfabriken hade man varit tvungna att kyla bort värmen under sommaren till luften med hjälp av fläktar. Det gjorde Uddevalla Energi, innan pelletsfabriken byggdes.
Ingen produktion på vintern
I slutet av mars 2024 när intervjun görs börjar kombinatet nå sin maximalt kapacitet för pelletsproduktion.
Under vintern producerar man inte någon pellets eftersom alla värme behövs till fjärrvärme. När efterfrågan på fjärrvärme minskar under våren startar pelletsproduktionen.
– Under sommaren när vi producerar med högst kapacitet är det viktigt för oss att ha en fabrik som fungerar och har hög tillgänglighet, säger Robert Sensier.
Omvänd driftsäsong
– Någon gång i april eller maj brukar vi gå upp till full produktion av pellets. Sedan kör vi ungefär till slutet av september på full effekt, sedan minskar vi produktionen igen och stänger ner när värmen behövs till fjärrvärmen, i oktober eller november beroende på utetemperaturen.
Lillesjö kraftvärmeverk använder avfall som bränsle för att producera energi, vilket innebär att företaget får betalt för att ta emot avfall, som behöver tas emot även under sommaren.
Det gör att det blir extra intressant göra något nyttigt av den värme som kommer från energiåtervinningen och i detta fall torka pelletsråvara under sommaren. Under 2023 producerade Uddevalla Energi 50 000 ton pellets och under 2024 är planen att producera 53 000 ton.
Säljer till företag
Den färdiga pellets som har producerats säljs både till stora och små kunder, bland annat till industrier, fastighetsägare och kommunala energiföretag
– Vi har totalt ett 50-tal kunder som tar emot allt från 10 000 ton per år till ner till 2-3 ton per år. Flertalet kunder använder 6 000-7 000 ton pellets per år, berättar Robert Sensier.
Uddevalla Energi levererar inte till privatkunder utan bara till företag och den pellets som levereras är certifierad enligt FSC och SBP.
Uddevalla Energi säljer större delen av produktionen i Sverige.
– Vi har under vissa perioder sålt via Uddevalla hamn på export, det har skett när vi har haft ont om plats i lagret under sommarperioden. Men vi har inte exporterat varje år, förra året sålde vi inget via båt, hela produktionen levererades till kunder i Sverige under 2023.
Hur har pelletsproduktionen utvecklats sedan starten 2015?
– Det tog ett tag innan vi fick ordning på produktionen. Det var mycket slitage på anläggningen i början och vi bytte transportörer och även spånsilos behövde ersättas efter en ganska kort tid.
Från starten har Uddevalla Energi använt pelletspressar från CPM. Under inkörningen av anläggningen var det problem med vibrationer och buller från pressarna.
– Vi hade också problem med att pressarna sprack i fundament och plåtar. Olika åtgärder testades som att tillsätta mer vatten till pressarna och att minska matrislängden.
– Problemen upphörde och vi fick en mycket bättre arbetsmiljö och en bättre livslängd på matriser. Fabriken går bra med hög tillgänglighet. Under 2023 hade vi 98 procent tillgänglighet, beskriver Robert Sensier.
Stor lagringskapacitet
Uddevalla Energi tillverkar som mest under sommarhalvåret då värmebehovet är som lägst och behöver därför stora lager.
Lagerkapaciteten är totalt 33 000 ton och jämfört med årsproduktionen på 52 000 ton.
– Vi lagrar pellets i två hallar med 13 500 ton i vardera och två silos med 3 000 ton i varje, det är relativt stora silos.
Ordning och reda
Rober Sensier ser idag att pelletsproduktionen fungerar bra och lyfter fram kulturen på arbetsplatsen samt ändrade rutiner som ger både bra säkerhet och bra arbetsmiljö.
– Vi ser det som viktigt att hålla en god ordning i vår fabrik och har börjat jobba med det på ett mer strukturerat sätt under de senaste månaderna. Vi använder 5S-metoden, som enkelt uttryckt handlar om att hålla ordning på sina prylar och verktyg samt att städa, förklarar Robert Sensier.
Metoden utvecklades av Toyota och i Sverige brukar de fem S:en stå för sortera, systematisera, städa/skick, standardisera och se till/sköt om.
– Det är viktigt att hålla rent eftersom det är lätt att det uppstår en spånhög någonstans i fabriken, till exempel efter att det blivit ett stopp och vi måste rensa. Det är lätt hänt att en hög med spån ligger kvar, men det gäller att hålla ordning och rent i fabriken. Varje måndag morgon går vi i en mindre grupp runt i fabriken och tittar om vi ser några brister som behöver åtgärdas. Vi gör en lista som betas av under veckan.
Vill du veta mer om hur Uddevalla Energi förebygger brandrisk i olika delar av pelletsfabriken? Ta del av artikeln nedan!
– Vi har gjort en annan ändring i våra rutiner. Tidigare hade varje operatör sitt område att sköta och städa. Men beroende på hur vi jobbar i skiften finns det olika möjlighet att sköta om sitt område. På dagtid finns fler personer på plats som kan göra insatser. Därför gör vi det som behöver göras under den tid på dygnet då det finns personal som kan ta hand om det. Vi tycker att det fungerar bra och känner att vår fabrik har lyft sig ordentligt.
– Vi arbetar också strukturerat för att förbättra arbetsmiljön och få bort moment som är fysiskt jobbiga. Ett exempel är rengöring av vår tork. Vi sopar ut damm var 14:e dag. Det är bara 150 cm i takhöjd och det blir jobbigt att gå med böjd rygg och sopa. Torken är uppbyggd i sju olika sektioner och vi har installerat ett avlopp i varje sektion, nu kan personalen stå och spola ut spånet med vattenslang.
Bra kultur hos personal
– Det finns en bra kultur med en inställning bland personalen att vilja lära sig mer. Vi har mycket diskussioner i gruppen om vad som fungerar och inte samt vad vi kan bli bättre på. Vi har en bra mix av mer erfaren personal, även med erfarenheter från andra branscher. Det ger en bra blandning i både åldrar och erfarenheter. Jag är stolt över resultatet att vi inte hade några reklamationer under utlastningssäsongen 23/24, avslutar Robert Sensier.