Alla ämnen
Pellets i industri

Pelletspanna gör så att blommorna blommar i växthuset

Pelletspanna gör så att blommorna blommar i växthuset
Även om Alverbäcks Blommor är mest känt för sina tulpaner odlas det även påskliljor och amaryllis i växthuset.

Blommor och energi lever ihop! Det menar Håkan Alverbäck, vd för Alverbäcks Blommor på Ekerö. Företaget har en tydlig klimatprofil och strävar efter att minska sin energiförbrukning och klimatpåverkan. Nyligen köptes en andra pelletspanna och sedan några år tillbaka klimatkompenserar företaget för sina tulpaner.

Trädgårdsföretaget har sedan Håkan Alverbäcks föräldrar startade det 1968 ständigt expanderat och breder i dagsläget ut sig över cirka två hektar (plus en hektar kylrum). Här planteras, växer, skördas och packas omkring 23 miljoner tulpaner varje år, vilket gör Alverbäcks till en av de ledande producenterna på den svenska tulpanmarknaden.

Håkan Alverbäck
”Jag älskar alla blommor”, säger Hakan Alverbäck som odlar omkring 100 olika typer av tulpaner i det två hektar stora växthuset på Ekerö.

Pelletspanna sedan 2005

Under 2005 köpte Alverbäcks sin första pelletspanna, en trapproster på 2,3 MW från Hotab. Företaget förbrukade innan omställningen så mycket som 650 kubik olja per år, vilket var en ohållbar och dyr situation.

– Man kan inte fortsätta med olja. Det var främst miljöskäl som drev på omställningen men också pengar, säger Robert Appelblom som är teknisk chef och har arbetat på Alverbäcks sedan 1990.

Robert Appelblom har lång erfarenhet av att använda pellets för uppvärmning av växthus.

När pannan köptes 2005 kostade den en miljon kronor och företagets vd Håkan Alverbäck räknar med att investeringen betalade sig på tre år.

Hotab
Första pannan inköptes från Hotab 2005.

– I takt med att skattesubventionen på olja för tung industri fasas ut blir biobränsle alltmer gynnsamt. Trädgårdsbranschen har varit beroende av reduktionen men många ställer nu om till fjärrvärme eller fast bränsle, säger han.

Panna nummer två

Alverbäcks investerade för ett och ett halvt år sedan i ännu en pelletspanna, en P500 från Osby Parca på 500 KW. Den har en rad specialfunktioner, till exempel kontinuerlig sotning.

Osby Parca
2013  investerade Alverbäcks i ännu en panna, en P500 från Osby Parca.

– Den behövdes för att den andra var för stor, och drog för mycket bränsle även när den gick på låglast. Den nya pannan används främst under vår och höst när det inte behövs så mycket värme. Dessutom fungerar den som ett bra komplement på vintern om det skulle behövas extra värmetillförsel, säger Håkan Alverbäck.

– Blommor och energi lever ihop. Växthus är sårbara, blir det något fel med värmetillförseln kan hela anläggningen snabbt frysa. Det var också en av anledningarna till att vi köpte ytterligare en panna.

Företaget har dessutom en oljedriven nödpanna som säkerhet ifall något skulle hända.

Digitalt vågsystem

För att värma upp växthuset förbrukas omkring 1 400 ton pellets varje år. Vintermånaderna går det åt som mest, runt 300 ton per månad, och det händer ibland att maxkapaciteten nås, det vill säga 12 ton pellets om dagen. För att hålla koll på mängden pellets i de tre silorna har man installerat ett digitalt vågsystem. Med hjälp av det kan man se hur mycket bränsle som finns kvar i behållarna timme för timme, och på så vis hur mycket som förbrukats.

Tydlig klimatprofil

Det är inte bara genom att ställa om till biobränsle som Alverbäcks engagerar sig i klimatarbete. Företaget har ett stort klimatengagemang och är certifierade enligt Svenskt Sigill med tillägget klimatcertifierade. Dessutom klimatkompenserar de för sina tulpaner.

För ett år sedan gjordes en livscykelanalys av tulpanerna för att kartlägga hela produktionskedjans utsläpp av klimatgaser, från lökodlingen i Holland till lagring, transporter, drivning av växthusen och emballage. För att kompensera för odlingen på 23 miljoner tulpaner planterar de via projektet VI-skogen 2 618 träd runt Victoriasjön i östra Afrika.

– Vi vässar ständigt på vårt klimatarbete och försöker energieffektivisera. Vi är inte färdiga, säger Håkan Alverbäck.

 

Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 1-2015

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy