Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Perstorps biodieselfabrik i Fredrikstad återinvigd

Perstorp tog över biodieselfabriken i Fredrikstad i Norge i början av 2016. Den 13 september hölls den officiella återinvigningen av fabriken för att fira att Perstorp återstartat anläggningen och börjat producera biodiesel igen i Fredrikstad.

Perstorp invigning
Jan Secher, vd för Perstorp, och borgmästaren i Fredrikstad invigde biodieselfabriken. Perstorp invigning

I samband med invigningen hölls ett seminarium med flera talare, där Kari Asheim, områdesansvarig för transport på miljöstiftelsen Zero, gjorde en beskrivning av både anläggningens historia och utvecklingen för biodrivmedel i Norge.

100 000 ton i Norge

– Detta är en stor dag för oss som arbetar med biodrivmedel inom Perstorp. Fabriken i Fredrikstad kommer att öka vår produktionskapacitet för biodiesel med 100 000 ton per år. Vi har samtidigt tagit oss in på den norska marknaden som verkligen ligger långt fram i övergången till fossilfria drivmedel. Detta är ett viktigt steg både för Norge för att visa att förnybart drivmedel med hög klimatnytta produceras inom landet, och för Fredrikstad för att visa att den gröna omställningen ger nya och attraktiva jobb.

Lars Lind, vd för Perstorp Bioproducts.
En stor dag för oss inom Perstorp och ett viktigt steg både för Norge och Fredrikstad, menade Lars Lind, vd för Perstorp Bioproducts. Lars Lind, vd för Perstorp Bioproducts.

– Jag är mycket stolt att får presentera detta för fler än 80 gäster under invigningsdagen, sa Lars Lind, vd för Perstorp Bioproducts.

Spårbar råvara

– Våra produkter är unika eftersom de är utvecklade speciellt för nordiskt klimat och för att råvaran är rapsolja från Europa med en hållbar och spårbar produktionskedja. Perstorps förnybara biodiesel fungerar för både låg inblandning och som ren biodiesel i tunga transporter, kollektivtrafik, järnvägstransporter och för uppvärmning, förklarade Lars Lind.

Läs en längre artikel om biodieselfabriken i Fredrikstad i Bioenergi nummer 5-2015. (Inloggning krävs)


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 5-2016

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy