Priserna på pellets på kontinenten har fallit tillbaka under 2023 men har stabiliserats på en högre nivå jämfört med före Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Priserna i Storbritannien kan knappast bli högre eftersom pellets inte klarar att konkurrera med fossila bränslen i elproduktionen.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Premiumkonto med inloggning
- Full tillgång till låsta artiklar
- Full tillgång till kartor och översikter
- Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
- Välj månadsbetalning eller årsbetalning
I Sverige visar Pelletsprisindex att priset på bränslepellets till mellanstora förbrukare ökat med 65 procent från oktober 2021 till december 2023.
Det överstiger inflationen, som var 19 procent under samma period. De senaste månaderna har priset planat ut, även om priserna fluktuerat.
– Det har varit en rätt skakig marknad, och lite annorlunda än vad ni som varit med länge är vana vid, sade Daniel Andoff, ordförande i Pelletsförbundet, på Nordic Pellets Conference.
Ny nivå på 200 dollar
I på kontinenten har priset på pellets varit ännu mer volatilt. Erisa Senerdem från Argus Media i Storbritannien, som följer marknaden noga, visade en graf över spotpriserna på pellets, som levererats till industrin i nordvästra Europa, som ökat från drygt 150 dollar per ton till uppåt 460 dollar per ton när priserna var som högst i slutet av 2022.
Från en tidigare normal nivå på 154 dollar per ton fördubblades priset till ett medel på 333 dollar per ton 2022. Sedan dess har priserna dock fallit och stabiliserats vid nivån 200 dollar per ton 2023.
Sedan 2021 fram till nu har alltså priserna i nordvästra Europa stigit och landat på en nivå som är 28 procent högre. Det är dubbelt så mycket som inflationen varit i till exempel Tyskland och Nederländerna. Men om man räknar bort inflationen blir den verkliga prisökningen på pellets i nordvästra Europa ”bara” 14 procent.
Producenter säljer av lager
Att priserna på pellets gått ned i nordvästra Europa beror till stor del på att stora förbrukare och elproducenter sålt av sina lager. Produktionen blev inte så stor som de räknat med.
En mild vinter och produktionsbortfall gjorde att de rekordstora lagren inte behövdes, och producenter sålde av en del av sina lager i början av 2022. Inför den innevarande eldningssäsongen gick priserna upp något på grund av minskat utbud, högre kostnader för produktion och frakter och en tillkommande global efterfrågan på pellets.
Men vintern har återigen varit mild i världen och enligt Erisa Senerdem ser man återigen att elproducenter säljer av sina lager, vilket pressar priserna på spotmarknaden.
Vind konkurrerar ut pellets
Elpriset spelar en stor roll för förbrukningen av pellets i nordvästra Europa. De högre priserna på pellets har gjort att det krävs ett högre elpris på förnybar el för att kraftproduktionen ska vara lönsam.
– Ett blåsigare väder har gjort att det funnits en starkare förnybar vindkraftproduktion och det gör att efterfrågan på förnybara bränslen har minskat, sade Erisa Senerdem.
Enligt Erisa Senerdem från Argus Media finns det ett direkt samband mellan priset på de brittiska CFD-kontrakten, som ger en merbetalning för förnybar el inom CFD-systemet, och produktionen i pelletseldade kraftverk i Storbritannien. Hon visar också en graf som beskriver att det nu kostar nästan lika mycket att producera el med kol eller naturgas som med pellets.
– Givet prisnivån i framtidskontrakten, som dock ändrar sig varje dag, så ser det ut som att pellets kan prisas ut från marknaden för elproduktion i stora anläggningar i Storbritannien, enligt Erisa.
Pellets i hushåll
En viktig marknad för pellets är uppvärmning av hushåll. Där har priserna i Sverige nästan fördubblats under 2022 och planat ut på en hög nivå fram till och med december 2023. Men Europa har trenden sett annorlunda ut.
– Priserna steg kraftigare men har fallit tillbaka under 2023 och de är nu inte så höga som vi såg tidigare, säger Erisa Senerdem.