Det säger Konrad Jansson, försäljningsingenjör på PST i Torsås, ett företag som tillverkar och levererar skruvar för transport av till exempel pellets, flis, bark och spån. Nu har företaget valt att bli medlemmar i Svebio.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Hur kommer det sig att ni blivit medlemmar i Svebio nu?
– Vi har diskuterat varför vi inte har varit mer aktiva i Svebio när bioenergibranschen ändå är så stor. Vi kom fram till att det är självklart att vi ska vara mer aktiva och få del av och förstå vad som händer på marknaden och för att utveckla våra produkter. Vi vill ha bättre koll framförallt nu när biobränslen har blivit så enormt på tapeten. Vi vill vara en del i utvecklingen och bidra med det vi kan och sedan lära oss mer. Det är bakgrunden till att vi valde att gå med i Svebio, säger Konrad Jansson, försäljningsingenjör på PST i Torsås.
Vad gör PST?
– Vi jobbar med skruvar för att transportera material. Det kan vara material i större mottagningsfickor som transporteras med axellösa transportskruvar, det som är vår huvudprodukt. Förenklat beskrivet ser skruven ut som ett rör och inuti röret ligger en skruv som liknar en stor korkskruv. Den roterar och trycker materialet framåt eller drar materialet, förklarar Konrad Jansson.
PST levererar många transportskruvar inom till exempel pelletstillverkning. Sågspån eller kutterspån skruvas till maskinerna som gör pellets. Mellan varje aktiv maskin i en pelletstillverkning sitter det skruvar som flyttar materialet från den ena maskinen till den andra.
Fakta
Kort om PST – ny medlem i Svebio
Namn: PST – Plåt & Spiralteknik i Torsås
Antal anställda: 30
Omsättning: cirka 70 miljoner kronor
Huvudkontor och tillverkning: Torsås söder om Kalmar
Ägare: Lagercrantz Group
– Till Bitus pelletsfabrik i Fågelfors har vi levererat cirka 100 skruvar för pelletshanteringen. Vi samarbetar mycket med UNY-konsult och Salmatec som tillverkar maskiner för pelletstillverkning.
Utöver till pelletsindustrin levererar vi till värmecentraler där bränslet ska transporteras från bränslelagret in till pannan. Det tredje området är på andra sidan pannan där askan tas omhand och hanteras. Vi skruvar askan ur pannan och vidare till ett askförråd, berättar Konrad Jansson.
Var är ni verksamma?
– Vi är internationella men Sverige och framför allt södra Sverige är den största marknaden. Vi har vuxit även i norra Sverige, Finland, Danmark och i Norge. Vi har också verksamhet i England, Frankrike, Tyskland, Japan och Australien, säger Konrad Jansson och berättar vidare:
– Vi bygger just nu upp ett större återförsäljarnät runt om i välden. En av våra målsättningar är att öka på antalet återförsäljare och samarbetspartners runt om i världen. Det är ett stort arbete och vi har anställt en kille som bara letar upp återförsäljare och affärskanaler internationellt.
Hur ser ni på marknaden för tillfället?
– Vi har aldrig haft så mycket förfrågningar på pelletsanläggningar som vi har nu. Det är stort intresse framför allt i Sverige. Men vi märker också att det är en brist på råvara. De som inte har egen råvara verkar ha det lite småtufft att hitta och knyta långa kontrakt på råvara. I södra Sverige verkar det vara tuffare. Och har man inte en egen torkanläggningar är det ännu lite tuffare. Det är ett något som bromsar, avslutar Konrad Jansson.