Sunpine har driftsatt sin produktion av harts och ser positivt på produktionen av talldiesel under 2017. Men ökad användning av billig PFAD i Sverige och hård konkurrens på marknaden för hartsprodukter är två orosmoln för företagets vd, Magnus Edin.

Sunpine gjorde en stor ombyggnad av fabriken i Piteå under 2015 för att kunna börja producera en ny produkt, harts, från tallolja. Harts används i bland annat trycksvärta, färger och lim.
Generellt sett har 2016 präglats av att ha varit ett uppstartsår för produktionen av harts, säger Magnus Edin, vd på Sunpine.
Problem under startfasen
– Produktionen av talldiesel, som används som råvara till förnybar diesel (HVO), var ganska bra under 2016. Men fram till augusti 2016 hade vi en jobbig period under startfasen av den nya hartsproduktionen som först inte fungerade som vi hade förväntat oss. Men från slutet av 2016 och framåt tycker vi att anläggningen överträffat våra förväntningar och vi är väldigt nöjda med hela vår anläggning, menar Magnus Edin.
Något lägre produktion 2016
Produktionsvolymen av talldiesel under 2016 var något lägre än målet av två skäl. Dels inverkade uppstartsperioden, dels sker produktionen av harts till viss del på bekostnad av talldieselvolymen, som kom upp i cirka 90 000 kubikmeter. Under 2017 har Sunpine haft en positiv utveckling av produktionsförmågan och tillverkar i en takt som överskrider 100 000 kubikmeter talldiesel per år.
Terpentin till parfymindustrin
Sunpine tillverkar fyra bioprodukter. Talldiesel är störst, sett till volym. Produktionskapaciteten för harts är 24 000 ton, medan resultatet för 2016 blev 16 000 ton. Sunpine tillverkar och säljer även upp emot 50 000 ton bioolja till massabruk. Den fjärde produkten, med 1 000–2 000 ton per år, är terpentin.
– Den används till stor del i parfymindustrin. Det är nog den mest elaka produkt som vi hanterar. Terpentin har en fruktansvärd lukt som sätter sig fast i kläder och de som har fått terpentin på händerna säger att det är först efter en vecka som lukten försvinner. Men parfymindustrin som köper produkten lyckas på kemisk väg ta bort doften och utnyttjar vidhäftningsförmågan för att parfym ska sitta kvar längre på huden. Terpentin säljs även till tuggummi, det finns en fantastisk flora av produkter som kommer från skogen, förklarar Magnus Edin.

Rekordvinst 2016
Under 2016 hade Sunpine en omsättning på 950 miljoner och en vinst på strax över 90 miljoner kronor.
Vi är väldigt nöjda, det är det bästa resultatet som vi har haft, säger Magnus Edin.
God prognos men hot finns
– Vi räknar med att producera enligt plan för 2017 vilket innebär högre volymer än under 2016, om det inte händer något extraordinärt. De enda frågetecknen vi ser är att det råder en hård konkurrens för hartsprodukter på världsmarknaden samt att PFAD är tillåtet i Sverige.
Palmolja och PFAD
Användningen av PFAD som råvara för HVO har ökat under senaste året.
Om Sverige av någon anledning skulle bestämma sig för att acceptera palmolja eller PFAD som råvara i drivmedel försvinner Sunpine som producent av drivmedel. Palmolja och PFAD är så billigt och finns i så stora volymer att om det tillåts kommer ingen att handla av oss, och då får vi göra något annat. Det är ett märkligt beslut som finns i dag där Sverige är ett av få länder som tillåter PFAD. Om det fortsätter att tillåtas kan producenterna av palmolja komma att kunna styra produktionen så att PFAD ökar i volym, så vi är oroliga, säger Magnus Edin.
Undersöker nya investeringar
– Vi ser att tillgången på råvara i form av tallolja ger oss en möjlighet att öka produktionen av talldiesel med kanske 20–30 procent de kommande åren.
Under 2017 kan vi komma att påbörja någon eller några förstudier för nya investeringar med samma inriktning som tidigare. Det finns fortfarande ytterligare produkter att utvinna och det finns möjlighet att öka volymen för talldiesel. Under 2017 och första halvåret 2018 fokuserar vi på konsolidering och genomför åtgärder för att skapa en stabil grund för verksamheten. Nya större projekt tror jag kommer att ske inom den kommande treårsperioden, Sunpine kommer att fortsätta utvecklas det är jag över-tygad om, avslutar Magnus Edin.
Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 2-2017