Alla ämnen
Biobränslen

Så gick det för skogsindustrin 2023

Så gick det för skogsindustrin 2023
Foto: Pixabay

Pressade råvarutillgångar orsakade av bland annat barkborreangrepp i Europa och sinande råvarulager, är några av anledningarna till att trävaruproduktionen i Sverige under år 2023 blev den lägsta på åtta år. Det visar en marknadsrapport gjord av Skogsindustrierna.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Totalt minskade trävaruproduktionen med 6 procent under 2023. Produktionen landade på 17,8 miljoner kubikmeter, jämfört med 18,5 miljoner kubikmeter år 2022.
Tidigare har trävaruproduktionen gynnats av den försvagade kronan, men under årets sista månader påverkades också trävaruproduktionen av den vikande konjunkturen. Låga råvarulager pekas i rapporten ut som en bidragande orsak till minskad produktion.

Dock finns några ljusglimtar under 2023 – de starka leveranserna från svenska sågverk under framförallt det första halvåret.

Svårare i övriga Europa

Europa har i mellan fem och tio år brottats med svåra barkborreangrepp, vilket gjort råvarusituationen ännu mer ansträngd.

Man har i övriga Europa minskat produktionen med 20 procent i sågverkssektorn – trots detta har tillgången inte balanserats.

– Vi ser en ny situation på råvarusidan. Det är pressat i Sverige, men vi bedömer att det är, och kommer att vara, värre i resten av Europa. Marknadsläget och råvarutillgången sätter tydligt fingret på hur viktig skogsresurserna i Norden är för att Sverige, Europa och världen ska kunna ställa om till ett mer hållbart samhälle, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker vid Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Minskad produktion även för papper

Under 2023 minskade efterfrågan på pappersprodukter i Europa med 15 procent under årets tre första kvartal, jämfört med samma period 2022.

Den svenska leveransen av pappersprodukter minskade med tio procent under 2023, vilket i rapporten förklaras genom att lager som byggdes upp längs hela värdekedjan för att hantera störningar i leveranser under 2022, till stor del kunde avvecklas under 2023.

Störningarna som orsakades av pandemin försvann och Kina lättade även på sina restriktioner, vilket medförde att köpare fick bättre tillgång till förpackningsmaterial igen. Stigande räntor och hög inflation medförde också att den privata konsumtionen i Europa minskade, vilket gjorde att färre förpackningsmaterial behövdes.

”Även om läget har stabiliserats i Europa kan vi i nuläget inte se en snabb förbättring av efterfrågan på massa och papper. Återhämtningen inom förpackningsmaterial fortsätter att gå trögt”, skriver rapportförfattarna.

USA ger nytt hopp

Under de senaste åren har Sverige stärkt sin markandsnärvaro i USA. Enligt rapporten ökar efterfrågan på trävaror i USA, vilket kan skapa nya möjligheter för svensk export.

– Under 2023 har det slagits exportrekord av massa till Kina, och det har skett en återhämtning av efterfrågan på grafiskt papper, som trotsar den långsiktiga nedgången för segmentet. Mest tydligt är nog annars för trävarorna där vi förväntar oss att USA kommer att återigen takta upp och gå starkt under året. Men det är svårt att se att det kan vända trävarukonjunkturen det närmaste halvåret, säger Christian Nielsen.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy