Alla ämnen
Bioolja

Så har Gudruns utnyttjat bytet till förnybar olja

Under 2014 bytte Gudruns från fossil eldningsolja till RME-olja för att producera kött- och charkprodukter i Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Jan Petersson, vd på Gudruns, har inte ångrat sig.

Jan Peterson är vd på Gudruns som bland annat levererar alspånsrökt bacon till storkök.
Jan Peterson är vd på Gudruns som bland annat levererar alspånsrökt bacon till storkök. Jan Peterson är vd på Gudruns som bland annat levererar alspånsrökt bacon till storkök.

– Vi hade inte hört talas om RME-olja när vi blev kontaktade av Sthlm Biodiesel, som ville att vi skulle prova. Efter lite övertalning gick vi med på det, nu använder vi RME och har inte ångrat oss, säger Jan Petersson.

Okänd möjlighet

– Vi kände inte till att det fanns en produkt som RME som är bättre ur miljösynpunkt, men det har vi nu utnyttjat och det gillar våra kunder, grossisterna. De vill ha data om miljöfrågor kring produktion, transporter, förpackningar och så vidare. Vi påtalar fördelen med RME när vi skickar in våra certifieringar. Vi var noga med att hitta en uppvärmningsform som är försvarbar. Det ska vara tryggt, säkert, ekonomiskt och miljöaspekten är också viktig, menar Jan Petersson.

Enkelt att byta

– Vi var lite rädda för att det skulle bli produktionsstopp, slagga eller sota igen, men vi jättenöjda. Vi har inte haft några problem, inte ett enda driftstopp, priset är bra och det blir inget sot. Med vanlig olja blir det mer sot och då blir verkningsgraden något sämre. Det var ingen stor processomläggning, utan det var enkelt att byta olja. Men denna möjlighet är inte känd, jag har massor av kollegor i branschen över hela Sverige som jag har pratat med, men de fortsätter med eldningsolja, säger Jan Petersson.

Byte av munstycke

Det var i början av 2014 som Gudruns gick över till RME. Inför bytet av olja var det två åtgärder som behövde genomföras. Dels tömma och rengöra tanken på eldningsolja, dels byta munstycke i brännaren. Pannan från VEÅ är levererad 1990, brännare kommer från Weisshaupt.

– Dessa pannor är som båtar, de håller hur länge som helst, bara man sköter om dem, säger Jan Petersson.

Förbrukningen av olja är ungefär tre kubikmeter per vecka, motsvarande 150 kubikmeter per år.

Röker med alspån

Gudruns ingår i Öhgren-gruppen med slakteri i Skövde, charkfabrik i Gävle samt styckning av både gris och nöt på slakthusområdet vid Globen. Gudruns gör värmebehandlade produkter, bland annat korv, kassler, skinka, bacon och sidfläsk.

– Vi är nog mest kända för våra skinkor, rökta och kokta, julskinkor i alla former, vi har fler än 80 olika sorters skinka. Produkterna processas med ånga i ångskåp där köttet värms upp under rätt tid och till rätt temperatur, cirka 75 grader. Något som vi gör lite annorlunda är att vi röker med alspån, säger Jan Petersson.

Byter olja i en till anläggning

Gudruns är på väg att utöka verksamheten i en ny produktionsanläggning tvärs över gatan.

– Vi kommer också att konvertera ånganläggningen i den lokalen till RME. Även där kommer vi att förbruka omkring 150 kubikmeter per år, avslutar Jan Petersson.


Denna text publicerades först i Industriguiden 2016

Fakta

Om Gudruns

Anställda: 95 personer

Omsättning 2014: 445 miljoner kronor

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy