Alla ämnen
Biovärme

Så ska biopannan i Mariestad få nytt liv

Så ska biopannan i Mariestad få nytt liv
Johan Nilsson, vd på Katrinefors Kraftvärme.

Biopannan som ursprungligen levererades 2002 har en effekt på 37 MW. Den är baserad på KPA Unicons fluidiserade bädd-teknologi. Moderniseringen ökar anläggningens bränsleflexibilitet och användbarhet. Arbetet ska vara klart hösten 2022.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

– Vi byter ut dysbotten i pannan och även bränsletransportsystemet eftersom det har mer än 20 år på nacken. Vi kommer att uppdatera SNCR-systemet för rening av kväveoxider, säger Johan Nilsson, vd på Katrinefors Kraftvärme och fortsätter:

– Dessa åtgärder ingår i ett paket med en mängd mindre åtgärder som vi genomför för att förlänga livslängden. För en investering på 35 miljoner kronor får vi en version 2.0 av vår gamla panna.

Åtgärder på pannan

Det är KPA Unicon som har fått uppdraget att modernisera den gamla befintliga biopanna för att motsvara dagens bästa teknik.

KPA Unicons leverans inkluderar modernisering av den gamla pannans fluidiserade bädd, förnyelse av utmatningssystemet för bottenaskan, start- och lastbrännare samt systemet för rökgasåterföring.

Fler pannor

Katrinefors Kraftvärme har i sin anläggning ytterligare en biopanna – en Unicon Reneflex 28 MW panna som KPA Unicon levererade 2015.

– När vi tog beslutet att uppdatera pannan efter 20 års drift jämförde vi den nuvarande tekniken med pannan som KPA Unicon levererade 2015 och dess driftserfarenhet. Målet med ombyggnaden är att uppnå samma höga tillgänglighet som vi har på Reneflex-pannan med ännu bättre miljöprestanda, säger Johan Nilsson.

Fakta

Katrinefors Kraftvärme

Katrinefors Kraftvärme ägs till 50 procent vardera av Vänerenergi och Metsä Tissue.

Det kraftvärmeverk som Katrinefors Kraftvärme driver producerar fjärrvärme och ånga till Vänerenergi, och processånga till Metsä Tissues mjukpappersproduktion i Mariestad.

– Den gamla pannan kommer att renoveras för att uppfylla dagens krav. Detta kommer att avsevärt öka anläggningens användbarhet. Fördelarna med modernisering är ökad miljöprestanda, en längre livslängd och förbättrad tillgänglighet, säger Jukka-Pekka Kovanen, vd på KPA Unicon.

Uppdaterat styrsystem

Bytet av bränslesystemet utförs av Noxor och Katrinefors Kraftvärme byter ut SNCR-systemet i egen regi med hjälp av Optimation som också uppdaterar pannans reglersystem.

Som bränsle till anläggningen använder Katrinefors Kraftvärme återvunnet bränsle i form av returträ, slam från pappersbruket samt en del skogsbränsle.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy