Önskan om vacker utsikt och vacker skog är två av anledningarna till att Kvarnmon Flis AB får uppdrag i Jämtland. Se filmen om deras speciella flishugg Eschlböck Biber Vican 92.
Kvarnmon Flis AB är en avknoppning från företagen Kvarnmon AB och Inlandsskog AB och bildades 2017.
Idén om energigallring föddes av en av grundarna, Bo Grankvist, som behövde en bra lösning för eftersatta röjningar. Det fanns ingen entreprenör som kunde ta ut sly och dåliga träd och lämna framtidsträd.
– Vi gör bioenergi. Vi försöker vara en länk mellan markägare och industri och göra det som inte andra skogsbolag håller på med, säger Oskar Kallström, som tillsammans med Bo Grankvist och Bertil Andersson är delägare i Kvarnmon Flis AB.
Omsättningen har ökat
Det är framför allt trakterna norr om Östersund som är Kvarnmon Flis huvudområde. Bioenergi levereras i dag till Jämtkraft i Östersund, Jämtlandsvärme i Strömsunds och Solör Bioenergi i Dorotea.
Företaget säljer också kallad trädgårdsflis till parker och trädgårdar, små kvantiteter av hög kvalitet, som ett sätt att hålla i gång verksamheten under lågsäsong.
Kvarnmon Flis kör in 50 GWh till värmeverken, men totalt går det mellan 120 och 140 GWh genom huggen. Flisningen görs i huvudsak vid bilväg i skogen med den för Sverige unika huggen Eschlböck Biber Vican 92.
Huggen är monterad på en Volvolastbil med 750 hästkrafter, och vars motor också ger kraft åt huggen som förvandlar stockar upp till 75 centimeter i diameter till flis mellan 3 och 8 centimeter.
Flis i alla dess former
– Den är smart på så vis att vi kan köra grov grotflis till värmeverken, och kan byta såll och köra mikroflis åt småpannor. Vi flisar också en del till pelletsindustrier, säger Oskar Kallström, som också uppskattar att det i grunden är en Volvo, som aldrig har långt till service, säger vd Oskar Kallström.
– Får vi något fel så har vi en knapp vid ratten som vi trycker på, då startar klockan, om det behövs kommer det ut servicebilar eller bärgare.
Huggen, är Kvarnmons andra Eschlböck, i Sverige och ute i Europa finns det fler av den österrikiska maskinen, och tack vare att de är väldigt lika byggda går det att få stöd av kollegor om något strular.
– Genom sociala medier har jag hittat de som kör exakt samma flishuggar som vi. Får någon ett problem som någon annan varit med om kan man hjälpa varandra väldigt enkelt. Och restvärdet står sig också bra genom att maskinen går att sälja i hela Europa.
Se filmen nedan
Läs även det längre reportaget om Oskar Kallström och hans arbete på Kvarnmon!